Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Zorgpost voor Oekraïners geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wethouder Dorrit de Jong (Vluchtelingenwerk en Zorg) heeft vrijdagmiddag een zorgpost voor Oekraïners in het gebouw Breughel op Oosterenk geopend. Zij deed dit door samen met woonbegeleider Ibrahim Jasem een bord te onthullen. Met de zorgpost voor vluchtelingen uit Oekraïne is Zwolle een van de voorlopers in Nederland.

De zorgpost is in het najaar vorig jaar opgezet door de gemeente. Eerder hielden huisartsen op bepaalde momenten spreekuur voor Oekraïners. “Maar dat was niet vol te houden. In juli en augustus nam het aantal Oekraïners toe. De huisartsen gaven aan dat ze dat er niet bij konden hebben”, vertelt Johan Coes, programma manager namens de gemeente van het project Oekraïne.

De gemeente besloot vervolgens tot het inrichten van een zorgpost voor Oekraïners. Het college voelde de maatschappelijke verantwoordelijkheid om ook Oekraïners goede medische zorg te bieden. “Zwolle wil een gastvrije gemeente zijn met een groot hart voor alle inwoners, dus ook voor Oekraïners. Goede en humane opvang van vluchtelingen betekent dat ook de toegang tot eerstelijns zorg goed geregeld is. Met deze zorgpost kunnen we dat bieden”, aldus wethouder Dorrit de Jong.

Sinds november is de zorgpost operationeel. “Maar het heeft wel even geduurd om alles zo in te richten dat de zorgpost voldeed aan alle normen. Denk aan de juiste digitale aansluitingen. Dat kost tijd”, aldus Coes.

Stadsbreed zitten momenteel 785 Oekraïners in Zwolle. In Oosterenk zijn dat 550. De zorgpost is gericht op deze 550 Oekraïners. In de zorgpost kunnen zij op werkdagen terecht bij twee waarnemende huisartsen. Ook zijn er twee triageverpleegkundigen en twee praktijkondersteuners voor GGD-zorg aanwezig. ’s Weekend is de zorgpost gesloten. Met de zorgpost worden de reguliere zorg, de eerste hulp en spoedeisende hulp ontlast. Ook wordt het probleem ondervangen dat medewerkers van opvanglocaties medische vragen niet kunnen beantwoorden.

Na de opening vrijdagmiddag was er een open huis om Oekraïners kennis te laten maken met de zorgpost en het zorgsysteem in Nederland. “Alles is zo ingericht, dat het vergelijkbaar is met iedere inwoner van Nederland, maar voor Oekraïners is dat wel even wennen. In Oekraïne is de zorg anders geregeld en wordt veel zorg verleend door ziekenhuizen”, aldus Coes.

De zorgpost blijft in ieder geval tot 1 april open. “Hopelijk kan daarna de reguliere zorg het toch overnemen. Het college buigt zich momenteel over een aantal scenario’s, mocht dit onverhoopt niet lukken”, aldus de gemeente. In de regio Zwolle is er al langer een tekort aan huisartsenpraktijken. Daarvoor is door de zorgverzekeraar Zilveren Kruis een taskforce ‘Huisartsen tekort’ opgericht die met alle betrokken partijen op zoek is naar oplossingen, zoals het openen van een nul-praktijk of het zorgen voor voldoende huisartsenzorg bij gebiedsontwikkeling.



Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 6 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 23 uur geleden