Afbeelding
Foto: Jan Arndt

Meander Bigband viert vijfde lustrum

Algemeen

ZWOLLE - Op het Meander College werd in 1998 een schoolband opgericht door de toen pas afgestudeerde muziekdocent Albert Dam. Hij had, naar voorbeeld van de Bogerman Bigband uit Sneek, de ambitie om een schoolband op te richten waar je bij wilde horen. Zijn ambities reikten gekscherend van ‘een eigen vrachtwagen’ tot ‘een USA concerttour’. Beide horen inmiddels tot de geschiedenis van de Zwolse schoolband; reden genoeg om groots uit te pakken met twee concerten in een week in de maand februari. 

Op zaterdag 18 februari is er de kans om de band in al haar facetten te horen tijdens een feestavond in theater de Spiegel. De avond wordt geopend door de Meander Junior Bigband, onder leiding van muziekdocent Jasper van der Deen. Leerlingen uit klas 1 en 2 van het Meander hebben hun eigen band en ontbreken niet op dit vijfde lustrumfeest. Aansluitend treedt de Meander Reunion Bigband op. Meerdere oud-leden van deze gelegenheidsband spelen inmiddels als professional in de (inter)nationale muziekscene of hebben hun schoolbandervaring meegenomen naar een andere bigband.

Na de pauze wordt het podium overgenomen door een support-act: de negenkoppige formatie ‘Broken Brass’. Met links naar Zwolle, Bogerman Bigband en Albert Dam vormt deze band een logische aanvulling. Het concert wordt afgesloten door de huidige Meander Bigband, onder leiding van Albert Dam en aangevuld met gastsolisten en strijkers van het Vuurvogel Kamerorkest.

Naast het jubileum van de bigband, zal in dezelfde week het schoolkoor Meander Vocaal, onder leiding van beide muziekdocenten een benefietconcert voor Unicef verzorgen onder de noemer ‘Ukrainian Alleluia’. Op de vooravond van de Russische inval, exact een jaar geleden, brengt het tachtigkoppige schoolkoor samen met het Vuurvogel Jeugdorkest een indrukwekkend programma in de Plantagekerk. 

Het Unicef benefietconcert ‘Ukrainian Alleluia’ op donderdag 23 februari is inmiddels uitverkocht. Voor het bigbandfeest op 18 februari in De Spiegel zijn nog wel beperkt kaarten verkrijgbaar via https://zwolsetheaters.nl/programma/meander-bigband-broken-brass.\

Gerard Meijeringh