Afbeelding
Eigen foto

Meander Bigband geeft uitzwaaiconcert voor vertrek naar Zuid-Afrika

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
AA-LANDEN – De Meander Bigband gaat weer op reis. Van 19 tot en met 29 april verblijft de schoolband van het Meander College in Zuid-Afrika. Wie de band nog voor die tijd wil horen spelen, is welkom tijdens het ‘uitzwaaiconcert’ op zaterdag 13 april van 15.00 tot 17.00 uur in de school.

“De leerlingen betalen de helft van de reis en het verblijf zelf”, vertelt dirigent Albert Dam. “Met optredens en acties van de band en de leerlingen en onder meer crowdfunding proberen we de financiën weer rond te krijgen, als ook met het uitzwaaiconcert. Dat is gratis toegankelijk, maar we hopen dat bezoekers met lege magen en volle portemonnees komen om ons te steunen.”

Waanzinnig
De Meander Bigband verzorgt in Zuid-Afrika gemiddeld twee optredens per dag, op scholen, pleinen en festivals. Dam: “We treden in ieder geval op in Kaapstad en Johannesburg. Op Koningsdag - dan is het daar ook een feestdag - spelen we op het Waterfront , de boulevard van Kaapstad. Dat wordt waanzinnig en waarschijnlijk één van de hoogtepunten. Tussen de optredens door, gaan we ook een keer op safari. De leerlingen betalen een groot deel van de reis zelf, dus het is niet alleen werken.” Speciaal voor deze reis hebben de leerlingen een aantal Afrikaanse nummers ingestudeerd, maar ook bijvoorbeeld Africa van Toto.

Uithangbord
“In feite is de Meander Bigband een schoolband waarbij het vooral draait om het plezier van muziek maken”, benadrukt Dam. “We doen wat we leuk vinden en we vinden het mooi om ons zo nu en dan te roeren in het professionele circuit. We toeren langs basisscholen waar we worden gevraagd en spelen onder andere bij de Zwolse Halve Marathon en op Koningsdag. Het is mooie pr voor onze school, een uithangbord, maar dat is niet ons doel.”

Profiel
De dirigent begon in 1997 via een stage-opdracht met een schoolorkest. “Ik kwam met het idee bij toenmalig directeur Janpieter Boudens die welhaast nog enthousiaster was dan ikzelf. Hij hielp met het werven van leerlingen en bovendien paste mijn idee goed bij het profiel van het Meander College van kunstzinnige, creatieve school.”

Doelen
Martien Hovestad en Tineke den Hertog waren ook bij de oprichting betrokken en vanaf januari speelt de nieuwe muziekdocent van het Meander, Jasper van der Deen, actief mee op trombone. “In die beginperiode heb ik gekscherend gezegd dat ik drie doelen nastreefde: een hit op televisie, een toer naar de Verenigde Staten en een vrachtauto. Alle drie zijn inmiddels uitgekomen”, memoreert Dam lachend. De Meander Bigband werd gevormd naar het model van de Amerikaanse hogeschoolbands, die daar jazz-ensembles worden genoemd.

Meerwaarde
“Ik liep met de vraag of we ons met de Amerikanen konden meten. Zodoende zijn we in 2013 naar de Verenigde Staten geweest en hebben in Boston voor Harvard en op diverse highschools gespeeld. Dat was een enorme ervaring voor ons. Mijn conclusie was dat we ons prima konden meten. We hadden al veel Europese reizen gemaakt maar de VS vormden echt een meerwaarde. De leerlingen stegen echt boven zichzelf uit; ze gingen weer een stuk beter spelen. En tijdens zo’n reis zijn ze ook echt op elkaar aangewezen: ook sociaal was het erg leerzaam voor ze”, aldus Dam. In 2016 speelde de Meander Bigband in Shanghai. Dam: “We vroegen ons wel af of we dat wel moesten doen: een reis ver weg naar een land met een heel andere cultuur. We zijn het gewoon gaan doen en hebben er geen seconde spijt van gehad. Het kwam op ons pad.”

Netwerk
‘We zijn naar het westen en het oosten geweest, dan nu maar naar het zuiden’, was gekscherend de opvatting van Dam en zijn collega’s. “Ik heb oud-leerling Richard Schoonhoven, voormalige pianist in de Meander Bigband, benaderd die een heel netwerk in Zuid-Afrika heeft. Hij stelde zelf voor om de hele organisatie te doen. Ideaal, want hij kent veel mensen in het circuit. Het is nu ook voor het eerst dat ik weinig weet wat we allemaal precies gaan doen.”

Vooruitdenken
De groep gaat met 49 personen naar Zuid-Afrika, waarvan 42 spelers in de leeftijd van veertien tot achttien jaar. De bezetting van de band wijzigt ieder jaar. “Dat is inherent aan het schoolsysteem”, stelt Dam nuchter vast. “Dat betekent dat ik goed moet vooruitdenken. Zo ben ik nu al bezig met de bezetting voor over twee jaar. De formatie klopt formeel niet altijd precies, maar we zijn dan ook niet een helemaal normale bigband.”

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32