Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Stichting Het Vergeten Kind praat met Zwolse wethouders over leeftijdsgrenzen jeugdzorg

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Stichting Het Vergeten Kind heeft donderdag een bezoek gebracht aan Zwolle. Tegenwoordigers van de stichting gingen in gesprek met de wethouders Michiel van Willigen en Dorrit de Jong, en met beleidsmakers.

De stichting komt op voor de 3.300 uit huis geplaatste jongeren die dit jaar 18 jaar worden. “Een punt waarop er in hun leven heel veel verandert in de zorg die ze tot dan toe hadden. Het wegvallen van de zorg levert veel extra stress en onzekerheid op voor deze kinderen. Met name de vraag of zij na hun 18e verjaardag mogen blijven wonen op dezelfde plek zorgt voor veel onrust”, aldus Stichting Het Vergeten Kind. 

Volgens de stichting moet 65 procent van de jongeren die in een groep woont verhuizen. Bijna een kwart van de ondervraagde jongeren weet een maand voor ze 18 jaar worden niet of ze op hun woonplek kunnen blijven. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Het Vergeten Kind naar de effecten van 18 jaar worden op deze kwetsbare kinderen.

“Door problemen thuis hebben jongeren in de jeugdzorg een moeilijke jeugd en een beperkt vangnet. Op hun 18e verjaardag valt alle zorg en hulp weg en wordt er van hen verwacht dat ze op eigen benen staan. Een oneerlijke en risicovolle start van een volwassen bestaan, vindt Het Vergeten Kind. Daarom start de stichting een petitie om de ontwikkeling van een kind voorop te zetten en de leeftijdsgrens los te laten bij de zorg voor jongeren.
Tijdens de Week van Het Vergeten Kind, vanaf 29 januari tot en met komende zaterdag 4 februari, komt de stichting in actie en wordt Nederlanders gevraagd om een petitie te tekenen.

Afbeelding

Gerard Meijeringh