Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Een jaar na de Russische invasie toont Zwolle nog steeds solidariteit voor Oekraïne

· leestijd 1 minuut Algemeen


ZWOLLE - Een jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel was er in Zwolle een stille tocht voor Oekraïne. 275 mensen liepen vrijdagavond mee en waren in het Ter Pelkwijkpark getuige van een emotioneel cultureel programma.

De start van de stille tocht stond gepland voor 19.00 uur. Ruim van tevoren was het al behoorlijk druk bij het Provinciehuis, de startpunt van de tocht. Veel mensen hadden zich verzamel bij het Provinciehuis, sommige met Oekraïense vlaggen. Er werden gele en blauwe wenslinten uitgedeeld. Vervolgens vertrok de stoet om iets na 19.00 uur richting het Ter Pelkwijkpark. Op het Kerkbrugje werden door deelnemers van de tocht de verkregen wenslinten opgehangen aan het Kerkbrugje. Daarna was er een cultureel programma in het Ter Pelkwijkpark.


Een van de hoogtepunten was een lied van de 8-jarige Emanuil Madedov uit Oekraïne zong. Hij zong het lied ‘Stop de oorlog’, voor alle Oekraïense kinderen. Daarna was er een live-verbinding met Maya Muraviova, die in Oekraïne mensen helpt met hulpgoederen en mensen evacueert. Ze krijgt hulp van de organisatie MyZwolle. “Daar ben ik heel dankbaar voor. Het is belangrijk dat we hulp krijgen van andere landen en andere mensen.” Ook werden er gedichten voorgedragen, onder andere door Stadsdichter Bauke Vermaas, en enkele liederen gezongen. Na afloop werd door de Oekraïense deelnemers spontaan het volkslied van Oekraïne gezongen.




Aljona Wertheim had de presentatie in handen. Het was voor haar een emotionele avond. Ze komt uit Oekraïne en woont al 25 jaar in Nederland. De oorlog in Oekraïne heeft haar veel verdriet. “En dat is nog steeds het geval. Deze avond was heel belangrijk. Het was emotioneel. Soms stond ik half te huilen op het podium.” Wertheim kent veel mensen uit Oekraïne en probeert zoveel mogelijk te doen voor gevluchte mensen uit Oekraïne die nu in Zwolle wonen.”

Vorig jaar vond, een dag na de invasie van Rusland in Oekraïne, ook een stille tocht plaats in Zwolle. “Toen liep ik mee. Dat raakte me enorm. Dat was heel emotioneel.” Vanavond was ze presentator. “’Van tevoren was ik zenuwachtig. Ik was bang het slechte weer mensen zouden tegenhouden om te komen, maar dat was niet zo. Het was een mooie opkomst. Zwolle is nog steeds solidair met Oekraïne.” Wertheim vond het lied van de 8-jarige Madedov een mooie moment. “Het is belangrijk om te benadrukken dat kinderen door de oorlog enorme trauma’s oplopen. Kinderen die zijn gebleven in Oekraïne, maar ook kinderen die zijn gevlucht.”

Afbeelding

Gerard Meijeringh