De jury bezoekt een locatie.
De jury bezoekt een locatie. Foto: Aangeleverd

Gemeente Zwolle kiest drie ontwerpteams voor Nieuwe Veemarkt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft drie ontwerpteams uitgenodigd voor de tweede ronde van de Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen. Dit is voor het gebied de Nieuwe Veemarkt in Zwolle. De teams die de gemeente heeft gekozen zijn LEVS architecten, Dok architecten & la-di-da design & architecture en Studio Nauta & Mulder Zonderland.

Dit gebeurde onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. “Aan deze teams vragen we om hun kijk op de opdracht uit te werken tot een ontwerp”, aldus de gemeente. De prijsvraag is voor een kavel op het terrein van de IJsselhallen. Hier komt straks de nieuwe woonwijk ‘De Nieuwe Veemarkt’. “Aandacht voor groen, klimaat, water en duurzaamheid gaan hand in hand met bouwen aan communities”, aldus de gemeente. 

De selectie in de eerste ronde van de prijsvraag verliep anoniem. De jury koos de drie. ontwerpteams De Nieuwe Vezelmarkt groeit en bloeit, in samenwerking met DELVA landscape urbanism, ATELIERFRONT, Finch Buildings, Gideon, Piqet Development, Floor Ziegler en Teun Gautier StadmakersCoöperatie is een van de uitverkozen ontwerpteams. De tweede is Op Stelten! Dok architecten & la-di-da design &architecture, in samenwerking met: Naturalis Biodiversity Center, Copper 8, Echo urban design. De derde is De Nieuwe Veenmarkt, Studio Nauta & Mulder Zonderland; in samenwerking met: Schipper Bosch, Solid Timber, Studio Joost Emmerik, Treetek, DWA, BC Materials, And The People.

De gemeente heeft deze teams uitgenodigd om een ontwerp met een haalbaarheidsstudie te maken. Dit plan moet biobased, natuurinclusief, betaalbaar en aanpasbaar zijn. Ook belangrijk voor het plan is dat er woningen in verschillende prijsklassen komen en verschillende woningtypen, een mobiliteitshub, kleinschalige werkruimten, (collectieve) voorzieningen en buitenruimte.

In het voorjaar presenteert de gemeente de plannen in een tentoonstelling. Iedereen kan de voorstellen bekijken. Buurtbewoners en bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun reactie op de plannen meegeven aan de jury. Bij de bekendmaking van de prijsvraag publiceert de gemeente het juryrapport. De gemeente Zwolle verwacht de prijsvraag voor de zomervakantie af te ronden. 

De jury van de prijsvraag bestaat uit voorzitter Francesco Veenstra (rijksbouwmeester), Joke Dufourmont (programmaontwikkelaar Circulaire Economie AMS Institute), Jan Willem van de Groep (programmaregisseur Building Balance), Maike van Stiphout, directeur DS Landschapsarchitecten), Vincent Taapken (directeur/eigenaar New Industry Development), Wouter Veldhuis, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving (stedenbouw/ wonen), Gooitske Zijlstra (placemaker) en Cilly Jansen (secretaris jury Architectuur Lokaal). 

De Ontwerpprijsvraag is een initiatief van het College van Rijksadviseurs (CRa). De prijsvraag in Zwolle is de tweede binnen het programma ‘Een nieuwe bouwcultuur’. Hiermee wil het CRa biobased en natuurinclusief bouwen aanmoedigen. De eerste prijsvraag schreef de gemeente Oirschot uit. 

“Doel is om vernieuwing en versnelling samen te laten vallen met de verduurzaming van de woningbouw. De bouw is in deze verduurzaming in balans met de natuurlijke omgeving.” 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt het initiatief. Net als het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer. De gemeente Zwolle is uitschrijver van de prijsvraag. Partners zijn woningcorporaties SWZ, Openbaar Belang en Delta Wonen. Architectuur Lokaal begeleidt de uitvoering. 

Info: https://arch-lokaal.nl/prijsvraag-biobased-zwolle/         
        

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.