Oranjepret.
Oranjepret. Foto: Marjanne Bos

Weeshuis schenkt 75.000 euro aan Zwolse jeugd

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Het bestuur van Stichting Het Hervormd Weeshuis Zwolle heeft  ruim 75.000 euro toegezegd aan diverse Zwolse projecten die passen binnen de doelstellingen van het fonds. “Al deze projecten dragen bij aan de educatieve en duurzame ontwikkeling van Zwolse jongeren tot en met 25 jaar”, aldus Het Hervormd Weeshuis. 

In principe draagt het fonds maximaal drie opeenvolgende jaren bij aan projecten. Maar er is een aantal stichtingen waarvan het bestuur hun bijdrage voor de Zwolse jeugd zo belangrijk vindt, dat deze vele jaren achtereen mogen rekenen op steun van het Weeshuis. Het gaat hierbij om het Bevrijdingsfestival Overijssel voor de kinderactiviteiten, stichting het Noodfonds en stichting Present die elk kleine (schuldhulp)projecten uitvoeren voor jongeren en stichting Hart voor Zwolle waarbij vrijwillige jongeren maatje zijn voor eenzame en kwetsbare Zwollenaren.

Een aantal andere projecten heeft ook de aandacht getrokken van het bestuur van Stichting Het Hervormd Weeshuis. “Zo waardeert het bestuur van Stichting Het Hervormd Weeshuis de jaarlijkse Koningsdagviering in Park Eekhout van stichting Oranjepret. Deze viering is in het laatste decennium een vast onderdeel geworden op Koningsdag. De viering wordt inmiddels op professionele wijze door de buurt georganiseerd en toch lukt het telkens om het relatief kleinschalig en intiem te houden.” 

“Dit geldt ook voor de kindertheatervoorstelling Plantinzicht van de Milieuraad, waarbij actuele thema’s op een voor de kinderen begrijpelijke en aantrekkelijke manier worden overgebracht. Er worden studenten en vele vrijwilligers bij de organisatie betrokken en het heeft een groot bereik. Als laatste viel het Nieuwe Garde Stripfestival in de smaak waarbij jonge en vernieuwende stripmakers een podium krijgen. Dit festival wordt professioneel neergezet vanuit de liefhebbers”, aldus Het Hervormd Weeshuis. 

Ook de volgende projecten mogen rekenen op een financieel steuntje in de rug: Hét vriendschapsprogramma van HandicapNL, de projecten Samen tegen Eenzaamheid en kinderactiviteiten in Westenholte van YMCA, de Mobiele Ontmoetingsplek Diezerpoort van Youth for Christ, de deelname van het Celeanum aan CeleRacing, de slagwerkperformance Als Bomen Konden Huilen van Suol Percussion, de voorstelling We Are Here van TEN Producties, het concert With a Little Help From My Friends van Het Gilde Live en het examenconcert van Niels Klaassen in samenwerking met Muziekvereniging Excelsior Westenholte. 

Dit geldt ook voor Kunstbende Overijssel van Stichting Stad & Cultuur (Hedon), de deelname aan het EK Hiphop door XOXO Dance en de fotolabs, ateliers & expositie van Verhalen van Zwolle door De Stad Verbeeldt. Als laatste wordt een bijdrage toegekend aan de kinderprogrammering van de festivals Nemia van Zwolle Unlimited, Kattegat 2023 van Woelwater en Zwetsen en Kletsen van Wildebras.

“Heb jij ook een duurzaam en eigentijds project maar lukt het net niet om de financiën rond te krijgen? Doe dan eerst de snelle check op onze website www.hervormdweeshuiszwolle.nl en kijk of jouw project in aanmerking komt voor een bijdrage.” 

Tot maandag 24 april 17.00 uur kan een aanvraag worden ingediend voor de tweede beslisronde van 2023. Bij een aanvraag van maximaal 2000 euro voor een cultureel project mag ook een vlog worden ingestuurd in plaats van een projectplan. 

Stichting Het Hervormd Weeshuis is een vermogensfonds dat Zwolse jongeren tot en met 25 jaar een financieel steuntje in de rug biedt bij hun ontwikkeling op cultureel, intellectueel en sportief vlak. Giften zijn bestemd voor duurzame en eigentijdse projecten die de deuren openen voor de lokale jeugd en het verschil maken.

Meer info:
Website: www.hervormdweeshuiszwolle.nl
Facebook: /weeshuiszwolle

Gerard Meijeringh