André van den Berg (r) met zijn begeleider Jilles tijdens de repetitie.
André van den Berg (r) met zijn begeleider Jilles tijdens de repetitie. Foto: Armanda Smit

Frion Festival in Theater de Spiegel steeds weer één groot feest door gouden formule

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Op zondag 21 mei vindt weer het Frion Festival plaats in Theater de Spiegel. Een prachtig spektakel, waarbij mensen met een verstandelijke beperking worden gekoppeld aan bekende artiesten en er ook diverse randactiviteiten zijn. Een succesformule dat klinkt als een klok en al jarenlang zorgt voor feest en spektakel.

Dat de koppeling leidt tot mooie momenten is zaterdag 22 april al te zien in de Spiegel tijdens de eerste repetitiedag. André van den Berg werkt samen met de Zwolse artiest Jilles. “Ik heb al een aantal keren meegedaan. Het is een hartstikke mooi spektakel. Het is allemaal zo puur”, vertelt Jilles, die fungeert als de begeleider van André. “Ik ondersteun hem. Ik ga naast hem staan en sla een arm om hem heen. Ik help hem om het publiek mee te krijgen, zodat hij een mooie avond heeft. Dat hij een mooie performance krijgt, daar gaat het om.”

Veel aanmeldingen

Op 21 mei is de tiende editie van het spektakel. De voorbereidingen begonnen echter al veel eerder. “We hebben drie auditiedagen op de Frion-locaties”, vertelt Armanda Smit, die al jaren in de organisatie zit. Ieder jaar proberen we iedereen die mee wil doen een plekje te geven. Dit jaar was dat wel lastig. We hadden 47 aanmeldingen.“ Gelukkig heeft de organisatie een oplossing voor de grote vraag. Cliënten van Frion kunnen ook meedoen in het Frion All Stars-Koor, dat vorig jaar werd opgericht en is bestemd voor de ervaren rotten. Zo wordt ruimte gecreëerd voor andere mensen, die een keer mee willen doen.

Keiharde goede stem

Zoals André. Vorig jaar begon het bij hem ineens te kriebelen, toen hij het Frion Festival als toeschouwer mocht meemaken. Hij zag zijn medebewoner Marije de show stelen. ‘Dat wil ik ook’, dacht André. Hij gaf zich op en deed in februari auditie. Dat viel in de smaak. André kwam als George Baker het podium op in een knalrood pak en een pruik op zijn hoofd om het lied Paloma Blanca te zingen en verdiende met zijn performance een plek op het Frion Festival. “Ik vind het heel leuk om mee te doen en ik heb een keiharde goede stem. Ik oefen heel vaak”, zegt André. Jilles knikt goedkeurend. “Als zanger wil je altijd zingen.” André heeft naar eigen zeggen het beste nummer van George Bakker uitgekozen. Hij is best een beetje zenuwachtig, maar heeft enorm veel zin in zijn optreden op 21 mei.

Speciaal evenement

Veel mensen verheugen zich elk jaar weer op het Frion Festival, want het is een speciaal evenement. Cliënten van Frion staan voor even in het middelpunt van de belangstelling. Met de hulp van artiesten, zoals Jilles, Esther Groenenberg, Patrick van Eijk en Tangarine, die zorgen voor de muzikale begeleiding. En uiteraard de muzikanten. Vier bandleden, twee backvocals en twee blazers. De presentatie van het Frion Festival is in handen van Boudewijn Koops. Samen met een cliënt van Frion praat hij alles aan elkaar.

Andere activiteiten

Naast de muzikale show op het hoofdpodium zijn er ook diverse andere activiteiten, zoals karaoke, oud-Hollandse spelen en een poffertjeskraam. Ook is er een grote markt op het plein voor het theater en zijn er optredens van de Meander Junior Bigband en rapper Pivo. Vermeldenswaardig is zeker ook de toneelvoorstelling. Ook daarin spelen cliënten van Frion de hoofdrol.

Vrienden van Frion

De show op het grote podium in de Spiegel begint op zondag 21 mei om 15.00 uur. De deuren gaan open om 14.45 uur. Kaarten kosten 10 euro. De organisatie hoopt op een uitverkochte theater, dat plaats biedt aan negenhonderd mensen. Na de show is er een sponsorborrel en een sponsordiner. Ook worden kunstwerken geveild, die zijn gemaakt door cliënten van Frion (Kunst-Lijn 3). Het Frion Festival is een initiatief van stichting Vrienden van Frion, dat geld inzamelt om wat extra’s te kunnen doen voor cliënten van Frion. De opbrengst van het festival gaat naar deze stichting.
Meer info op www.frionfestival.nl. Kaarten via www.zwolsetheaters.nl.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42