De Scheepsjongen van Bonte Koe.
De Scheepsjongen van Bonte Koe. Foto: Jos Groen Fotografie

Theatergroep De Jonge Honden ontvangt Cultuurprijs Overijssel 2023

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Theatergroep De Jonge Honden (Zwolle) krijgt de Cultuurprijs Overijssel 2023.Deze eervolle prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die eenuitmuntende en bovenregionale prestatie heeft geleverd op gebied van kunst en cultuur. Het theatergezelschap ontvangt een bedrag van 10.000 euro en een zilveren kunstwerk. Op maandag 18 september wordt de prijs tijdens een feestelijke avond door Commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema, uitgereikt in Theater de Spiegel in Zwolle.

“Theatergroep De Jonge Honden heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig, gerenommeerd en professioneel theatergezelschap, met nadrukkelijk een eigen signatuur. Ze zijn een belangrijke en inspirerende speler binnen de kunst en cultuur van Overijssel, maar inmiddels ook erkend en gewaardeerd op de landelijke theaterpodia”, aldus het bestuur van Cultuurprijs Overijssel. “We zijn ontzettend blij met deze waardering en we bedanken de mensen die ons genomineerd hebben. Deze prijs geeft ons veel energie en vertrouwen voor de toekomst en we kijken er naar uit om samen met ons publiek, collega’s en de sector deze prijs te vieren in september”, zo laat Theatergroep De Jonge Honden weten. De Cultuurtalentprijs gaat dit jaar naar fotograaf en documentairemaker Isabelle Renate la Poutré uit Deventer. 

De winnaars zijn op vrijdag bekendgemaakt bij RTV Oost door de voorzitter van de StichtingCultuurprijs Overijssel, Henk Jan Meijer. Op maandagavond 18 september 2023 wordt de prijs tijdens een feestelijke avond uitgereikt in Theater de Spiegel in Zwolle. Aan de samenstelling van het programma van de uitreiking werkt Theatergroep De Jonge Honden, samen met de winnaar van de prijs Cultuurtalent Overijssel, mee. 

Theatergroep De Jonge Honden brengt op toegankelijke, nieuwsgierige en verbindende wijze het publiek met (locatie)theater in aanraking met de verhalen die liggen verscholen in een landschap, onze geschiedenis of historische locatie. Met de keuze voor unieke verhalen die juist niet voortkomen uit de reguliere canon, maar verscholen liggen in de kieren van het historisch archief, wil het gezelschap op avontuurlijke, laagdrempelige en verrassende manier een nieuw bewustzijn kweken bij het publiek. De afgelopen jaren maakte Theatergroep De Jonge Honden onder andere Oorlogswinter (2020) en Spaghettirellen (2021), Dineren met dictators (2022) en De scheepsjongens van Bontekoe (2023). De vaste kern van het gezelschap bestaat uit artistiek leider en regisseur Jolmer Versteeg, zakelijk leider Brigitte De Goeij en marketeer en fondsenwerver Sanne Oostenga. 

De Cultuurprijs Overijssel is een waarderingsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan eenpersoon, groep van personen of organisatie, na een procedure van nominatie en selectie. Criteria voor de toekenning zijn: creatieve vernieuwing, hoog artistiek niveau, professionaliteit, impact op de samenleving, inclusiviteit, bijdrage aan de versterking van het kunst- en cultuurklimaat in Overijssel en het uitdragen daarvan.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen gisteren