Afbeelding
Foto:

Theatergroep De Jonge Honden start crowdfunding voor ‘Spaghettirellen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - ‘Spaghettirellen’, over de verhitte Twentse zomer van 1961, is deze zomer te zien op stadspleinen in Overijssel. Een nieuwe, reizende locatievoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden in de openlucht, met livemuziek en een bord spaghetti in de pauze. Om deze voorstelling in augustus en september te kunnen laten reizen langs vijf speelsteden - Almelo, Borne, Enschede, Oldenzaal en Zwolle – start het gezelschap een crowdfunding via Voordekunst.

Het verhaal

Eind jaren vijftig komen veel Italiaanse mannen naar Twente, om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een voorstelling voor 12 jaar en ouder van Theatergroep De Jonge Honden. Vol verliefde nozems, kapotte brommers en jongeren met dromen. Een voorstelling over waar je je thuis voelt, over clashende culturen, over vooroordelen en over het bevechten van je vrijheid. Over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet vertellen.

Crowdfunding

Theatergroep De Jonge Honden ziet in de geschiedenis van de Twentse spaghettirellen in 1961 een geweldig uitgangspunt voor een locatievoorstelling. De theaterproductie Spaghettirellen blaast nieuw leven in een verhaal dat weliswaar zestig jaar geleden in Oost-Nederland heeft plaatsgevonden, maar dat nog steeds zijn weerklank vindt in onze huidige tijd. 

Niet eerder toerde het gezelschap met een grote openluchtvoorstelling langs meerdere locaties. Dat is een grote en kostbare operatie, waarvoor Theatergroep De Jonge Honden voor het eerst een crowdfundingsactie via Voordekunst inzet. Met hulp van donateurs kan het gezelschap de voorstelling in augustus en september 2021 in totaal twintig keer spelen op pleinen in vijf verschillende Overijsselse plaatsen: Almelo, Borne, Enschede, Oldenzaal en Zwolle.

Theatergroep De Jonge Honden

Deze reizende openluchtvoorstelling past in de ambities van Theatergroep De Jonge Honden. Dit Zwolse gezelschap wil een breed publiek via theater in aanraking brengen met verhalen die verscholen liggen in ons landschap, in onze geschiedenis of op een aansprekende historische locatie. Artistiek leider en regisseur Jolmer Versteeg vertaalt samen met schrijver Wessel de Vries de geschiedenis van de spaghettirellen naar een avontuurlijke locatievoorstelling. De theaterproductie Spaghettirellen is onderdeel van Textiel Festival Twente. 

Spaghettirellen op Voordekunst: https://www.voordekunst.nl/projecten/11941-locatievoorstelling-spaghettirellen