Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lespakket Overijssel Overzee valt in de prijzen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Overijsselse lespakket Overijssel Overzee is donderdag in Duitsland in de prijzen gevallen. Ontwikkelaar Willemijn Zwart reisde af naar Berlijn om de eervolle erkenning van de Comenius-EduMedia-Award 2023 in ontvangst te nemen.

De Comenius-EduMedia-Award wordt elk jaar uitgegeven door het Gesellschaft für Pädagogik, Information und Medien aan wereldwijde educatieve multimediaprojecten die uitblinken op het gebied van pedagogie, inhoud en vormgeving. Alle digitale en/of online onderwijsprogramma’s komen in aanmerking voor deze prijs. Aan de prijs zit geen financieel component gekoppeld, de prijs is puur als een erkenning bedoeld. Het is niet de eerste keer dat Willemijn Zwart namens Komvoor een prijs in ontvangst mag nemen. In 2020 viel het project Expeditie vrijheid ook al in de prijzen.

Ontwikkelaar Willemijn Zwart vertelt over haar ervaring bij het ophalen van de prijs: “Ik was heel blij dat ik bij de uitreiking in Berlijn aanwezig kon zijn. Drie jaar geleden werden wij ook uitgenodigd voor ons project Expeditie vrijheid, maar de uitreiking werd door de coronapandemie verschillende keren uitgesteld. Uiteindelijk werd de uitreiking online gehouden. Het was dus erg leuk om deze keer wél naar Berlijn te gaan en op het podium de prijs voor het exemplarische lesmateriaal, een zegel, in ontvangst te nemen. Het was erg inspirerend om projecten uit verschillende landen als Zwitserland, Frankrijk en Duitsland te zien. Wij wonnen in de categorie Multimedia Educatieve Programma’s voor geschiedenis-burgerschap. Het certificaat van de prijs is tijdens het Symposium Overijssel & Slavernij te zien.”

Het lespakket Overijssel Overzee is een kant-en-klaar lespakket voor groep 7-8 van de basisschool. In vijf lessen ontdekken de leerlingen welke rol Nederland speelde in het slavernijverleden. Ze maken kennis met de sporen hiervan in hun eigen Overijsselse omgeving en gaan vervolgens aan de slag met burgerschapsdoelen op het gebied van gelijkheid, democratie en vrijheid van meningsuiting. Uitgangspunten bij de lesmethode zijn zintuiglijk werken, burgerschap en culturele ontwikkeling. Het project gaat van start met een gastles in de klas die verzorgd wordt door een docent vanuit de Stichting Stil Verleden. Ook is bij elk van de vijf lessen een educatieve video ontwikkeld over de lesinhoud. De video’s zijn bedoeld als aanvullend materiaal en kunnen gebruikt worden als inleiding, herhaling of naslagwerk. Overijssel Overzee is ontwikkeld door Komvoor, in opdracht van Overijsselacademie, in samenwerking met Stichting Stil Verleden en vier Overijsselse basisscholen (De Kiem, Hengelo; De Springplank, Heino; De Bron, Enschede; Doekesschool, Hardenberg), mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Fonds Cultuurparticipatie en Mondriaanfonds.

Het project wordt op 28 juni in Zwolle gelanceerd tijdens het symposium Overijssel & Slavernij in theater De Spiegel. Aanmelden voor het symposium kan nog via: https://zwolsetheaters.nl/programma/symposium-overijssel-en-slavernij.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 12 uur geleden