Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Onlangs zijn in Zwolle verschillende Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt. Dit keer ging deze prijs naar De Tower-Snörrn, het Zwolse Klokkenluidersgilde Sint Michaël en Stichting Focus. Daarnaast won De Vogellanden de groene vrijwilligersprijs.

In Zwolle zijn de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt door statenlid Renilde Huizinga, Erik de Kruif van Landschap Overijssel en Sarah van Dijk, consulent vrijwilligerswerk. 

Een van de winnaars was de Tower-Snörrn. Dit is een orkest van vrijwilligers en mensen met een verstandelijke beperking. Wekelijks maken enthousiaste vrijwilligers muziek samen met mensen met een beperking. 

“De focus ligt niet alleen bij de doelgroep, maar ook bij het enthousiast houden en plezier maken met de vrijwilligers. Wij vinden dit een belangrijk aspect wat veel organisaties soms vergeten”, aldus de jury.

Ook het Zwols Klokkenluidersgilde Sint Michaël werd beloond met de Overijsselse Vrijwilligersprijs. Het gilde werd opgericht in september 2018. Het handmatig luiden van (kerk)klokken is tientallen jaren geleden in onbruik geraakt. De meeste klokken werden omgebouwd en geschikt gemaakt voor mechanisch luiden. 

De laatste tijd is er weer meer belangstelling voor het handmatig luiden. Nederland kent op dit moment alweer meer dan twintig klokkenluidersgilden. Er loopt zelfs een Europees initiatief om het handmatig klokkenluiden tot Europees Cultureel erfgoed te verheffen. 

“We hebben ze geselecteerd omdat je er kunt ‘groeien’. De leerling luiders kunnen doorgroeien van aspirantluider tot gecertificeerd luider tot luidmeester. Een goede manier om je vrijwilligers te behouden.”

Stichting Focus mocht ook de vrijwilligersprijs in ontvangst nemen. “Stichting Focus is een zelfregie- en herstelinitiatief met als doel het verbeteren van de individuele en collectieve sociale, maatschappelijke en economische positie van mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid”, aldus de jury. 

“Ze houden periodiek ‘Breed Overleg’ waar een ieder die binnen Focus bezig is, inspraak heeft. We vinden het mooi dat Focus vrijwilligers inspraak laat hebben, zodat ze het gevoel krijgen dat ze meedoen en hun bijdrage van toegevoegde waarde is. Dit is een goede manier van je vrijwilligers behouden en binden.”

Ook is er een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel. Deze prijs verdiende de Vogellanden met de Beleeftuin Buiten Zinnig. Een groep van zestien vrijwilligers is verantwoordelijk voor de Beleeftuin.Gerard Meijeringh