Afbeelding
Foto: Sigrid Aalfs

Geeske Koopman fietst 350 kilometer in 24 uur

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Het is zaterdag druk op het parkeerterrein van PEC Zwolle. De zon schijnt uitbundig, overal staan teams zich klaar te maken en te wachten op wat komen gaat. Een van de deelnemers is Geeske Koopman. Zij staat klaar voor de 24 uur met haar team om 500 kilometer door het land te fietsen, in het kader van HomeRide. Dit is een onderdeel van HomeSport, een sportevenement van het Ronald McDonald Kinderfonds.

(door Sigrid Aalfs)

Het fonds zamelt zo geld in voor families met een ziek kind in de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Deelnemers fietsen, lopen hard, of wandelen 24 uur lang. “Ik doe mee, omdat ik zelf een tijd in het Groningse Ronald McDonaldhuis doorbracht met mijn gezin om dicht bij onze zieke zoon te kunnen zijn”, vertelt Koopman. 

Zwolle is dit jaar startstad van HomeSport. Het team van Koopman draagt de naam ‘De Vliegende Fietskanjers’ en komt uit Zwolle. Vanaf februari ging de teamleden in training. De afstanden werden steeds langer en ook op warme dagen werd getraind. 

“Soms ging ik alleen, maar ook met mijn gezellige team natuurlijk.  De afgelopen drie dagen nam ik rust en vanmorgen heb ik een extra hoeveelheid kwark met muesli gegeten. Ik voelde gezonde spanning. Om nu hier te zijn, is een feestje. Ik heb er lang naar uitgekeken.”

De teamleden van ‘De Vliegende Fietskanjers’ zijn gekleed in een blauw tricot met daarop de Zwolse skyline, Peperbus en 038. “Wij wonnen deze blauwe trui, omdat we het creatiefste filmpje maakten rondom deze actie. Vanwege deze winst starten we vooraan, wat een voordeel is.” Koopman vindt het een eer deze trui te dragen in haar Blauwvingerstad. 

De naam Fietskanjers komt van kanjers, dat zijn kinderen die direct met kanker te maken hadden of hebben. Het fietsteam bezocht het Ronald McDonaldhuis in Groningen om te zien waar ze het allemaal voor zouden gaan doen. “Met onze acties haalden we ruim 20.00 euro op, grandioos. Ik voel me goed voorbereid en popel om te beginnen.”

Het is een spektakel rond het stadion, de 1300 fietsers, wandelaars en wandelaars  staan in de warme zon te wachten aan de start, flesjes water aan de mond. De sfeer zit er goed in met vrolijke muziek en sprekers op het podium. Er wordt omgeroepen dat HomeSport bijna anderhalf miljoen euro heeft opgeleverd; opgewonden gejoel klinkt.

Koopman fietst tijdens de HomeRide maar liefst 350 kilometer, waarin ze vier etappes van de zes voor haar rekening neemt. “Eerst van Zwolle naar Enschede, dan heb ik een etappe rust en fietsen teamleden verder naar Arnhem. Ik eet mueslibollen, drink veel en probeer kalm te blijven, zeker met die warmte. Van daaruit fiets ik door naar Tilburg, in de nacht, daarna door van Tilburg naar Rotterdam”, aldus Koopman.

“Onderweg in de nacht is er een half uur voor toiletbezoek, eten en drinken. Teamleden fietsen verder van Rotterdam naar Utrecht. Ik doe weer mee aan de laatste etappe van Utrecht naar Zwolle en als het goed is kom ik zondagmiddag aan. We hebben tien fietsers en vier begeleiders  voor vervoer. De maaltijden zijn door HomeSport geregeld.” 

Ze blikt nog even terug op haar periode in het Ronald McDonaldhuis in Groningen. “Ik had daar dertien jaar geleden een fijne tijd. Heel belangrijk dat er zo’n plek is om samen als gezin te verblijven en zo dichtbij je zieke kind te kunnen zijn. Ik was destijds hoogzwanger. Daar heerste een hele fijne sfeer; er was rust en aanspraak.  Alles mocht, niets hoefde.” Haar zoon herstelde redelijk goed. “Ik ben dankbaar hem bij ons te hebben, hij is een fijne puber.”  

Ze zoekt haar team weer op. Over een paar minuten is de fotoshoot. En weg is ze. Nog even en het gaat beginnen. De start van haar missie voor het goede doel. 350 kilometer fietsen binnen 24 uur.
Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.