Anne-Minke Meijer: “Ik wil met voorstellingen zoals 'Wie Bepaalt Mij’ de verhalen van jongeren ruimte geven."
Anne-Minke Meijer: “Ik wil met voorstellingen zoals 'Wie Bepaalt Mij’ de verhalen van jongeren ruimte geven." Foto: Sigrid Aalfs

Enthousiaste jongeren leren op een veilige en leuke manier in voorstelling ‘Wie Bepaalt Mij’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Afgelopen week speelden jongeren van De Muiterij Jongerentheater hun eerste voorstelling, ‘Wie bepaalt mij?’ De voorstelling draait om identiteit, heeft geen verhaallijn, maar bestaat uit allerlei aan elkaar gemonteerde scènes. Deze scènes belichtten de verschillende kanten van identiteit. Jongeren zijn in deze levensfase erg bezig met ‘wie ben ik, wie is de ander’? “Ik wilde met voorstellingen zoals deze de verhalen van jongeren ruimte geven,” legt artistiek leider Anne-Minke Meijer uit. “Daarom startte ik met De Muiterij.”

(door Sigrid Aalfs)

De voorstelling laat een afwisseling van kwetsbaarheid en humor zien, die elkaar heel snel opvolgen. “Door de snelheid komt het harder binnen bij de kijker. Deze zit in als het ware in een achtbaan van de verschillende kanten van identiteit en de individuele spelers.”

Wie Bepaalt Mij’ gaat onder meer over de invloed en verwachtingen van de omgeving. Wat doet dat met een jongere? Of scènes waarin het gaat om het aangeven van grenzen. Hoe komen jongeren erachter wanneer ze over hun grens gaan? Dit alles heeft te maken met jezelf laten zien, durven. Bijzonder was dat kunstenaar Dennie Boxem meewerkte aan de voorstelling. Boxem werkt veel met allerlei gelegenheidsteams aan een kunstwerk; Team Art Work. Hij maakte een schets op doek dat in de voorstellingen verder uitgewerkt werd door de jongeren. 

De jongeren beschilderden het decorstuk tijdens de voorstellingen, en het publiek kreeg die gelegenheid daarna ook. Dit decorstuk werd op deze manier gaandeweg ontwikkeld, net als het leven van de jongeren. Ook mochten de jongeren de voorstelling oefenen in het atelier van Boxem, midden tussen de kunst. “Dat vonden ze heel tof, ”zegt Meijer.

“De opzet van De Muiterij betekent veel voor de jongeren. Hun reacties komen neer op; “Wie ben ik, wie is de ander? Daarachter te komen, op een veilige manier jezelf en de ander leren kennen; dat kan bij De Muiterij Jongerentheater. Ik kende door mijn netwerk al wat jongeren, en na een kennismakingsavond ontstond deze groep. Ze zijn tussen de 16 en 25 jaar en hebben heel veel zin in theater.” 

Meijer volgde de opleiding docent Theater. “Ik deed al jongerentheater elders, maar bedacht om dit werk ook in mijn eigen Zwolle te doen. Ik miste hier een plek waar op deze manier theater gemaakt wordt. Met De Muiterij wil ik een plek maken waar jongeren kunnen ervaren dat ze volledig zichzelf kunnen zijn. Waar ze zich kwetsbaar durven opstellen en ervaren dat dit hen sterker maakt. Het liefst werk ik met jong-volwassenen, die zijn zich nog aan het ontwikkelen, dat vind ik fascinerend. Hoe kijken jongeren naar de wereld? Hun verhalen inspireren mij tot het schrijven van een script; een vrij unieke maakwijze. Daarmee wordt dit voor hen ook zo heel persoonlijk. En dan ook nog een vette voorstelling neerzetten.”

De voorstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door crowdfunding. “Ik vind het geweldig dat het in een maand tijd gelukt is om deze neer te zetten.”

Voor meer informatie: www.de-muiterij-jongerentheater.nl

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen 18 mei, 17:08
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13