Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Versneld je mbo 2-diploma halen? Met de doorlopende leerroute kan het

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - “Wie wil de doorlopende leerroute volgen en versneld het mbo 2-diploma halen?” vroeg de mentor in 2021 aan het eind van het derde jaar aan de leerlingen vmbo-basis op TalentStad Beroepscollege. Acht leerlingen gingen de uitdaging aan. Met succes. Vier van hen haalden deze zomer op Landstede MBO hun diploma Retailmedewerker en de andere vier gaan met het diploma Dienstverlening de zomervakantie in. ‘Het is een superkans’, daar zijn ze het allemaal over eens.

“Bij de doorlopende leerroutes doe je in het vierde jaar van vmbo-basis al mbo-examens’, legt student Senna Borreman uit. “Wij konden daarna meteen in het tweede jaar van de niveau 2-opleiding Retailmedewerker instromen.” Student Kevin Feith is trots. Hij haalde allemaal goede cijfers. “Ik wilde echt dit jaar mijn diploma halen. Als ik er twee jaar over had moeten doen, waarbij je allemaal dingen moet doen die je op het vmbo allang hebt gedaan, was ik vast afgehaakt.” 

Student Daan Spijkerman is ook blij. “Je doet in één jaar mbo 2 en ondertussen kun je bedenken wat je daarna gaat doen. Ik ga de opleiding Onderwijsassistent niveau 4 doen. Dat had ik van tevoren nooit gedacht.” Student Jesse Vermaning kiest voor Verkoopspecialist niveau 3. “Je maakt op het vmbo geleidelijk al kennis met het mbo, dat is fijn. Want het verschil is best groot. Hier word je behandeld als een volwassen iemand en je doet alles zelfstandig. Verder loop je al snel stage, dat vond ik leuk.” Student Alberd Jan Hoogenkamp spreekt van een ‘geweldige mogelijkheid’. Hij deed in één jaar de opleiding Dienstverlening. “Ik kan het iedereen aanbevelen.”

Er zit veel overlap in vmbo basis en mbo 2. Die is er in de doorlopende leerroutes van TalentStad Beroepscollege naar Landstede MBO uitgehaald. Daardoor kunnen de studenten versneld de opleiding volgen. Ze doen al in de vierde klas van vmbo-basis mbo 2-examens. Bovendien maken ze al kennis met de mbo-leerstof, de mbo-sfeer, de manier van werken en met de mbo-docenten.

De betrokken mbo 2-opleidingen werken op hun eigen manier. Bij Retailmedewerker kunnen de studenten in het tweede jaar instromen. Bij Dienstverlening niveau 2 beginnen de studenten in het eerste jaar en kunnen ze de opleiding in een jaar afronden. De doorlopende leerroutes zijn voortdurend in ontwikkeling. Bekeken wordt of meer mbo 2-examens al op het vmbo afgenomen kunnen worden, zoals Nederlands en rekenen. Door de doorlopende leerroutes kunnen studenten op een veel efficiëntere manier mbo niveau 2 halen. Daardoor zijn ze gemotiveerder, wat weer zorgt voor minder voortijdige schoolverlaters.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 11 uur geleden