Afbeelding
Foto: Voerman Stadsmuseum Hattem.

Jan Baggen voert zijn gehoor mee op reis langs de IJssel

Algemeen

HATTEM - In het Voerman Stadmuseum Hattem is afgelopen zaterdag de nieuwe expositie ‘De IJssel, slagader van de Hanze’ feestelijk geopend. Deze expositie toont werken van Jan Baggen uit Zutphen. Het museum haakt hiermee in op het Hanzejaar 2023 en de derde IJsselbiënnale die momenteel loopt en tot in september duurt. 

Tekenaar, schilder, illustrator en publicist Jan Baggen was zaterdag in eigen persoon aanwezig om een inleiding te geven op de nieuwe expositie in het Hattemse museum. Hij nam zijn gehoor mee op een denkbeeldige reis langs de IJssel. Te beginnen in Westervoort en zo stroomafwaarts richting Kampen. 

Met behulp van via een overheadprojector geprojecteerde afbeeldingen vertelde hij zijn verhaal, doorspekt met anekdotes. Zoals de noodlottige overtocht die 36 melkmeisjes in 1331 maakten in Deventer. Vrolijk en opgewekt wandelden zij door de stad naar de oversteekplaats over de IJssel. Tijdens de overtocht sloeg het pontje echter om en de meisjes verdronken jammerlijk. 

In zijn verhaal kwam Jan Baggen via Doesburg, Zutphen en Deventer ook langs Hattem. De stad waar Jan Voerman senior vol energie weer een indrukwekkend IJsselgezicht op het doek toverde. 

Jan Baggen kon voor de afbeeldingen bij zijn verhaal putten uit de talloze prachtige tekeningen en schilderijen die hij heeft gemaakt. Hij beschreef en tekende in het verleden onder meer het IJsselgebied voor de Wegener-dagbladen. ‘De IJssel, slagader van de Hanze’ is tot en met 31 oktober in het Voerman Stadsmuseum Hattem te bekijken.

Gerard Meijeringh

Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen gisteren
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen gisteren
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20
De Mannenschuur maakte gebruik van het VSBfonds.
Speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 17 mei, 09:30
Afbeelding
Laatste weekend om SCHULD in Zwolle te zien Nieuws Ingezonden 17 mei, 09:10