Koos Wijbenga: "We kunnen nu echt gaan varen."
Koos Wijbenga: "We kunnen nu echt gaan varen." Foto: Pedro Sluiter

EKCM maakt werk vanverduurzaming Marslanden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE-ZUID - Vorig jaar ging de coöperatie Energie en Klimaat Collectief Marslanden (EKCM) officieel van start. Doel van de oprichters Koos Wijbenga en Jolanda Venema is het verduurzamen van bedrijventerrein Marslanden door de krachten te bundelen. Met een Meerjarig Verduurzamingsplan (MJVP) wil EKCM ondernemers op weg helpen met hulp van de gemeente die voor ondernemers een voucher van 2.000 euro in de aanbieding heeft. Vorige week woensdag werd de eerste voucher uitgereikt door wethouder Arjan Spaans aan André Cossee van Breman Utiliteit.

EKCM wil bedrijven van industrieterrein de Marslanden stapsgewijs laten verduurzamen. Voorwaarde is dat bedrijven wel lid worden van EKCM. Het collectief begon vorig jaar met vijf leden. Zij stapten in de symbolische roeisloep op weg naar een duurzamer Marslanden. Inmiddels zijn dat er tien. Het verduurzamen gebeurt aan de hand van de vier thema’s. De speerpunten, boeien genoemd, zijn Besparen, Zon op het Dak, Laden en Eigen regie in Energie. 

Inmiddels is de roeisloep onderweg en aangemeerd bij de eerste boei Besparen. Leden hebben een Meerjarig Verduurzaamheidsplan (MJVP) aangeboden gekregen. Onderdeel van dit plan is een energiescan, die inzicht geeft in de energiehuishouding van een bedrijf en welke maatregelen het beste zijn om te verduurzamen. Daarnaast worden bedrijven met een MJVP drie jaar gemonitord en begeleid, zodat er zoveel mogelijk maatregelen op energiebesparing worden opgepakt. Door de ondernemers. Want daar gaat het EKCM om. “We krijgen voor een periode van drie jaar elk jaar een bedrag van 50.000 euro. Hier kunnen we 25 ondernemers blij mee maken. Ondernemers die meedoen krijgen een voucher van de gemeente. Dat geeft recht op een korting van 2.000 euro op het totale bedrag van het MJVP”, aldus Wijbenga. 

Ook is al een voorzichtige start gemaakt met het tweede thema Zon op het Dak. “We trekken hierbij samen op met de provincie en de gemeente. Daardoor kunnen we voor de ondernemers Marslanden en Zwolle Zuid samen projecten oppakken en een voordelig aanbod doen. Onze leden hebben voor Zon op het Dak al een aanbod gehad, voor de andere twee boeien komt het nog.”
Tijdens de bijeenkomst van vorige week woensdag werden ondernemers ook uitgenodigd om mogelijkheden en belemmeringen te benoemen rond de boeien Laden en Eigen regie in de eigen Energie Marslanden. “Daar zijn mooie ideeën uitgekomen, die we de komende tijd willen uitwerken. Met en voor de ondernemers. Wij willen dat lokale ondernemers en lokale gemeenschap zelf kunnen investeren in geld of diensten en zorgen dat de opbrengsten weer lokaal terechtkomen. Dan gaat het vliegwiel draaien. Denk bijvoorbeeld aan het zelf mogen plaatsen en ontvangen van de opbrengsten van nieuwe gemeenschappelijke laadpalen. Als de verdiensten bij verduurzaming niet naar de eigen ondernemers Marslanden / Zwolle Zuid of eigen lokale gemeenschap gaan, heb je je kans gemist. Bij ons is het voor en door lokale ondernemers en gemeenschap”, aldus Wijbenga.

“Er zitten 800 bedrijven op Marslanden. Ons eerste doel is in ieder geval om de komende drie jaar jaarlijks 25 ondernemers mee te krijgen voor een MJVP. Bedrijven die we ontzorgen bij hun energiebesparing. Wij kunnen nu echt gaan varen. En vergeet niet. We zijn nog maar een jaar bezig.” 

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Doe mee met de najaarsactie van Groene Loper Zwolle: 'Planten van Waarde' Algemeen 28 mei, 15:08
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48