Jan Laan: "Dier en mens zijn verbonden met elkaar, daarom doen we dit."
Jan Laan: "Dier en mens zijn verbonden met elkaar, daarom doen we dit." Foto: Sigrid Aalfs

Honden en knuffels gezegend in kerk op Dierendag

Algemeen

ZWOLLE - Vorige week op Dierendag konden mensen hun dier laten zegenen in de Dominicanenkerk. Dat was voor het eerst. Er waren uiteindelijk vijf honden en twee knuffels die gezegend werden.

(door Sigrid Aalfs)

Pater Jan Laan sprak zijn zegen uit, terwijl hij het wijwater over de dieren en knuffels uit sprenkelde. Ook de bazen en bazinnetjes en andere aanwezigen ontvingen de zegen, zelfs een oud hondje op een foto op iemands mobieltje. Dierendag heeft te maken met de sterfdag van de heilige Fransiscus van Assisi.

“Deze zegening is een uitnodiging om je te verbinden met elkaar,” legt Laan uit. “Baas verbind ik op deze manier met dier, en wij, de omgeving, verbind ik weer met hen, zodat we allen genieten van baas en dier.” 

Het zegenen vond plaats in het koorgedeelte van de kerk. “Dit is een stilteplek, zonder geluiden van buiten. Ook draait het hier om dieren; er zijn onder andere panelen van Dominicus te zien, met een hond aan zijn voeten en in de mozaïekenvloer zijn dieren te zien afkomstig uit het paradijs. Dieren horen bij de schepping. Ze zijn verbonden met de mens, zoals ook planten en bloemen. Ieder heeft zijn of haar eigen plek”, aldus Laan. Een paar keer eerder zegende Laan elders dieren, zoals een herder met zijn kudde schapen.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14