Een groot deel van de Bogenhal blijft behouden. Alleen een deel van de achterzijde, vlakbij de A28, wordt deels gesloopt.
Een groot deel van de Bogenhal blijft behouden. Alleen een deel van de achterzijde, vlakbij de A28, wordt deels gesloopt. Foto: Pedro Sluiter

Gemeente wil deel IJsselhallen toch behouden: Bogenhal als ontmoetingsple voor ontmoeting en creatie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gemeente wil een deel van de IJsselhallen toch behouden. Oorspronkelijk was het plan om de hele IJsselhallen begin 2024 te slopen, maar de gemeente is daarop teruggekomen. Het college stelt voor om de Bogenhal te herontwikkelen en gereed te maken voor een horecavoorziening en kleinschalige kantoor/werkfunctie en een bedrag van 8,7 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de herinrichting. Het besluit staat los van de plannen voor een nieuwe evenementenhal.  

In juli 2022 is de gebiedsvisie Nieuwe Veemarkt vastgesteld door de raad. Daarin is de ambitie geformuleerd om een deel van de bestaande IJsselhallen te behouden en een nieuwe functie te geven in de nieuwe Veemarkt. De gemeente nam vier scenario’s onder de loep. De voorkeur gaat uit naar scenario vier; het gefaseerd klaarmaken voor de toekomst. De achterzijde, aan de kant van de A28, wordt deels gesloopt. De voorzijde (parkkant)van de hal wordt geüpgraded, verduurzaamd en gereed gemaakt voor een horecavoorziening en kleinschalige kantoor-werkfunctie. 

“Het resterende gedeelte van de hal wordt wind- en waterdicht gemaakt voor het programma circulaire economie en creatieve en slimme (maak) industrie. Op termijn wordt de hal (mogelijk) volledig geüpgraded en verduurzaamd”, zo staat te lezen in de beslisnota Herontwikkeling Bogenhal. De Bogenhal op het IJsselhallen-terrein beslaat een oppervlakte van circa 10.000 m2. 

“De gemeente wil de unieke cultuurhistorische Bogenhal behouden voor de buurt en de stad. De Bogenhal wordt een hotspot die zorgt voor reuring, ontmoeting en ondernemen in de stadsbuurt Nieuwe Veemarkt”, aldus de gemeente. “De Bogenhal is een herinnering aan de historie van de veemarkt. Deze plek geeft identiteit aan de wijk. De titel van de toekomstige stadsbuurt - de Nieuwe Veemarkt - is een belofte voor een nieuwe toekomst”, aldus wethouder Gerdien Rots.

“We gaan de Bogenhal benutten als ontmoetingsplek waar je terecht kunt voor ontmoeting en creatie. Verleden - heden - toekomst komen hier echt bij elkaar. Daarmee is de plek van waarde voor heel Zwolle”. Het gemixte programma voor de Bogenhal bestaat uit: kleinschalige kantoorfunctie, horeca, circulaire economie en creatieve en slimme (maak)industrie.

De gemeente houdt de Bogenhal de komende tien jaar in eigendom. Daarom hoopt de gemeente dat het voor gebruikers aantrekkelijk wordt om zich voor een langere periode te vestigen en te investeren in de hal en wil de gemeente gebruikers de kans geven om een ‘stabiele inkomstenstroom te generen’. 

Daarnaast is er de mogelijkheid om in de toekomst een tweede verdieping te creëren in het gebouw, zodat er ruimte kan worden geboden om te groeien. 

Voorafgaand en tijdens de sloop van het IJsselhallencomplex wordt de Bogenhal bouwkundig en installatietechnisch losgekoppeld van de rest van het complex. Er zijn herstelwerkzaamheden en aanpassingen noodzakelijk. 

Het hele plan kost 8,7 miljoen. Daar staan opbrengsten van verhuur tegenover. De gemeente gaat uit van een negatief structureel exploitatietekort van 295.000 euro. 50.000 euro van dit bedrag wordt gedekt via de bestaande middelen cultuur. 

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 18 uur geleden