Anne Haan, Henny van het Hul en Wim van der Meulen bij het monument.
Anne Haan, Henny van het Hul en Wim van der Meulen bij het monument. Foto: Pedro Sluiter

Herdenkingsplechtigheid Haersterveerweg heeft nieuwe impuls nodig

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

BERKUM - Bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg vond vrijdag de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Elk jaar worden zeven Zwollenaren herdacht die op deze plek door de Duitsers zijn gefusilleerd in de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenkingsplechtigheid is een mooie traditie, maar er is tegenslag. Christelijke basisschool De Duyvenkamp had het monument geadopteerd, maar heeft zich teruggetrokken. Hoe nu verder?   

De school was gekoppeld aan twee monumenten. “De organisatie vraagt behoorlijk wat tijd en twee monumenten is eigenlijk teveel voor ons. Daarom hebben we ervoor gekozen om met één monument verder te gaan en alleen het monument aan de Eikenlaan aan te houden “, aldus een woordvoerder van CBS De Duyvenkamp. Ruim op tijd had de school laten weten de jaarlijkse plechtigheid bij het monument niet meer te kunnen organiseren, maar door miscommunicatie belandde dit veel te laat bij het juiste adres. Door de inzet van Esther Doornbosch van de gemeente (kabinetszaken) vond de plechtigheid vrijdag toch plaats. Ze moest in korte tijd alles organiseren.   

Zonder de schooljeugd was de herdenkingsplechtigheid een vluggertje. Nabestaande Anne Haan droeg een gedicht voor. Zijn naamgenoot, De 17-jarige Anne Haan en zoon van zijn vader, was de jongste van de zeven Zwollenaren die door de Duitsers werden neergeschoten op 13 oktober 1944. De fusillade was een vergelding voor een verzetsdaad. De Duitsers hielden een razzia en schoot zeven Zwollenaren dood. Het gebeurde op de schietbaan aan de Schrevenweg, dat nu de Haersterveerweg is. De 17-jarige Anne Haan zat ondergedoken in de grafkelder bij de Stadskwekerij bij Kranenburg. “Hij mocht van zijn vader niet werken voor de Duitsers. Dat hij is doodgeschoten is pure willekeur. Dat maakte het voor mijn opa en zijn vader heel erg wrang”, aldus Anne Haan. Na de bijdrage van Anne Haan werden er bloemen gelegd op het monument. Wethouder Gerdien Rots deed dit namens de gemeente. Bij de plechtigheid waren ook veteranen van de Vereniging Veteranen betrokken. Wim van der Meulen en Henny van het Hul van het Berkum Comité hebben ook meegeholpen, maar ontkennen dat ze bereid zijn gevonden de plechtigheid over te nemen. Zover is het nog niet. De plechtigheid met een snel karakter en met nauwelijks publiek deed de heren pijn. “Ik ben teleurgesteld dat de Duyvenkampschool is afgehaakt. Het is een school van de gevallenen. Ik ben hier heel verdrietig over. Er zijn vandaag zo weinig mensen. Als we het eerder hadden geweten, hadden we iets kunnen organiseren. Een trompettist en een geluidsinstallatie. Ik ben er ontdaan van”, aldus Van het Hul. Het moet duidelijk anders de komende jaren. De herdenking moet nieuw elan krijgen. “Dit mag niet zomaar wegvallen. We gaan erover nadenken, overleggen en kijken wat we in de toekomst kunnen betekenen”, aldus Van der Meulen.

Gerard Meijeringh

Bram van Polen op de schouders van de trouwe supporters.
Nog een keer alles en allemaal voor Bram van Polen Sport 14 uur geleden
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 18 uur geleden
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18