Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Gedenkteken voor oorlogsslachtoffers onthuld op begraafplaats Kranenburg

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Volgens de gemeente is er de laatste jaren in de samenleving behoefte aan meer aandacht voor de oorlogsgraven in de stad. Daarom heeft de gemeente een centraal gedenkteken geplaatst op begraafplaats Kranenburg. Donderdagmorgen werd het gedenkteken onthuld. Het gedenkteken staat voor alle oorlogsslachtoffers die in Zwolle begraven zijn.  Aansluitend werd op de nabijgelegen particuliere begraafplaats Bergklooster een gedenkteken onthuld voor oorlogsgraven op deze begraafplaats.  

 “78 jaar na de Tweede Wereldoorlog is er nog zoveel aandacht voor mensen die zich voor de vrijheid hebben ingezet”, sprak burgemeester Peter Snijders vlak voor de onthulling. Hij wees daarbij ook naar de ontwikkelingen omtrent de bevrijdingsdatum van Zwolle. Dit jaar op 14 april was het 78 jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd en dat zorgde voor mooie initiatieven. Zo werd aan de Potgietersingel een speciale witte anjerperk geopend om de veteranen te eren. En bij PEC Zwolle werd de thuiswedstrijd op 14 april vernoemd naar Leo Major, de eerste bevrijder van Zwolle. Een nieuwe traditie is geboren. Voortaan wordt ieder jaar de naam Leo Major Bevrijdingswedstrijd gehangen aan een thuisduel van PEC dat op of rondom de bevrijdingsdatum plaatsvindt. Burgemeester Snijder juicht dergelijk initiatieven van harte toe. “Steeds meer mensen beseffen dat het een bijzondere dag is”, aldus Snijders.  


Foto: Pedro Sluiter

Vervolgens werd het gedenkteken op begraafplaats Kranenburg onthuld. Dat deed Snijders samen met Gerrit Tensen, een nabestaande van twee oorlogsslachtoffers. Dat waren zijn neven Willem-Jan en Jacob. “De zonen van de oudste broer van mijn vader. Zij zijn opgepakt tijdens een razzia aan de Doornweg in Haerst. “De jongens sloegen op de vlucht. Vervolgens begonnen landwachters te schieten en zijn ze gestopt en gevangengenomen. Mijn vader was net op tijd weggegaan en wist zo te ontsnappen aan de Duitsers”, aldus Tensen. De jongens zijn uiteindelijk op 13 oktober 1944 neergeschoten, samen met vijf andere Zwollenaren. Dat deden de Duitsers als vergelding voor het opblazen van een spoorlijn door het verzet. Ter gedachtenis aan deze zeven burgers is er een monument aan de Haersterveerweg. Tensen is blij met het nieuwe gedenkteken op de begraafplaats. “Ik heb een meer emotionele binding met het monument aan de Haersterveerweg, maar ik vind dit een goed idee. Goed dat dit gedaan is.”  


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter

Vervolgens verplaatste het gezelschap zich naar de particuliere begraafplaats Bergklooster. Daar staan twaalf oorlogsgraven. Vier Britse piloten zijn begraven op de begraafplaats. Op 17 december 1942 werd een vliegtuig van Royal Air Force geraakt door het Duitse luchtweergeschut en vervolgens aangevallen door een Duitse jager. Het vliegtuig stortte neer. Drie bemanningsleden sprongen uit het vliegtuig en werd gevangengenomen door de Duitsers. De andere vier bemanningsleden overleefden de crash niet. 

Beheerder Bert Pierik van begraafplaats Bergklooster hoorde van de plannen voor een gedenkteken op begraafplaats Kranenburg en wilde niet achterblijven. Samen met wethouder Arjan Spaans onthulde hij het gedenkteken op begraafplaats Bergklooster. Een gedenktegen voor alle oorlogsgraven op deze begraafplaats.  


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter


Foto: Pedro Sluiter

Gerard Meijeringh