Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Nieuwe basisschool Buitenwijs begint in Palestrinalaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - De nieuwe basisschool Buitenwijs gaat in augustus volgend jaar van start aan de Palestrinalaan 915. De school krijgt een plek in het pand waar nu onder andere SBO (Speciaal Basisonderwijs) Facet en kinderopvang Breed zijn gevestigd.

Buitenwijs is een initiatief van Rianne Spin en Jolien Dirven. Zij willen kinderen op een totaal andere manier onderwijs laten beleven. 

De naam Buitenwijs zegt veel over het type school dat beide initiatiefnemers willen creëren. Buiten de lijntjes en buiten de kaders. 

“Buiten de lijntjes staat voor creativiteit. Sterk staan door eigen kennis en een beetje eigenwijs. Buiten het kader staat voor niet standaard en kritisch blijven. Het oprekken van kaders leidt tot beter onderwijs. Veel tijd buiten doorbrengen is veel leuker en ook effectiever”, vertelden de initiatiefnemers van Buitenwijs in oktober tijdens een interview met De Swollenaer.  

“Ontdekken en ervaren. Leren in de echte wereld. We willen een mini-samenleving creëren op school en een diverse school zijn. Buitenwijs moet een afspiegeling van de hele samenleving zijn en voor de hele stad Zwolle.”

In juni kregen ze groen licht van de onderwijsinspectie. Nu is er dus ook zekerheid over de locatie. Samen met de gemeente werd zo’n half jaar gezocht naar een geschikte locatie. 

Spin is blij met de plek aan de Palestinalaan. “Het is een groot gebouw. We krijgen een eigen ingang. Bovendien heeft het gebouw een enorm buitenterrein. Dat biedt ontzettend veel mogelijkheden. Dat is supertof voor onze school. Deze buitenruimte hebben we nodig om onze visie uit te kunnen dragen.”

Spin en Diven hopen medio augustus van start te kunnen gaan met Buitenwijs met twee groepen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. (leerjaar 1, 2 en 3). De eerste groep van achttien kinderen is bijna rond. 

In het voorjaar houdt Buitenwijs doe-ochtenden en info-avonden. Een aantal doe-ochtenden is groter van opzet en wordt georganiseerd onder de noemer Buitenfeesten. 

Doel is om zoveel mogelijk ouders te informeren over de nieuwe basisschool. “Er zijn best veel mensen die ons nog niet kennen en er zijn ouders die nog geen schoolkeuze hebben gemaakt”, aldus Spin.

De eerste info-avond is op woensdag 1 februari van 19.30 tot 21.30 uur. De eerste doe-ochtend voor ouders met kinderen is op zaterdag 18 februari van 10.00 tot 12.00 uur. De Buitenfeesten zijn op de zaterdagen 18 maart en 15 april. 

Alle activiteiten vinden plaats op de nieuwe locatie aan de Palestrinalaan 915.

Meer informatie over Buitenwijs is te vinden op www.onderwijstransformeert.nl

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16