Popov: “De liederen gaan over licht en donker."
Popov: “De liederen gaan over licht en donker." Foto: Pavel Pochivalin

Wereldse Kamermuziek raakt aan emoties

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Russische operazanger Igor Popov treedt op 21 januari op in de Plantagekerk en is op 28 januari te zien in Kampen. Hij brengt klassieke kamermuziek met wereldse composities van Beethoven, Mozart, Schubert en Händel en vele anderen. Popov wordt begeleid door pianist Mark Toxopeus. Het concert heet ‘Chiaroscuro’; Italiaans voor licht en duisternis.

(door Sigrid Aalfs)

“De liederen gaan over het leven, want elk mens maakt lichte en donkere periodes mee in zijn of haar leven. Er kunnen verschillende gebeurtenissen in het leven gebeuren; gelukkige, dramatische, tragische, maar muziek, vooral klassieke muziek, is een echte redding voor mij”, aldus Popov. 

Het concert, dat uit drie delen bestaat, omvat heel verschillende composities. “Ik neem het publiek mee op een muzikale reis. Ik zing werken van bekende en minder bekende componisten. Daarnaast zing ik ook Russische en Oekraïense volksliederen en eindig ik met een Nederlands stuk. Ik combineer verschillende talen, stijlen en emoties. Ik laat het publiek horen wat al deze liederen gemeen hebben met elkaar en wat de verschillen zijn tussen stijlen en landen”, zegt Popov. 

“Muziek raakt mensen. Muziek moet licht brengen, mensen moeten met hoop naar huis gaan. Met mijn concert wil ik laten zien dat klassieke muziek er nog steeds is en blijft, wat er ook gebeurt. Ik wil de magie, de schoonheid en de kracht ervan overbrengen.” 

Popov ziet dit als zijn missie. “Elk lied heeft zijn eigen emotie. Mijn doel is de emoties die de componisten er ooit mee bedoeld hebben, te laten horen. Wat ik hoop te bereiken met het concert is dat mensen voelen dat tijd en plek er niet toe doen en dat je leven betekenis heeft. In dit leven kun je altijd hoop, licht, en magie vinden als je ervoor open staat.”
Kamermuziek is een genre in de klassieke muziek dat gespeeld wordt in een kleinere ruimte met een klein orkest. Popov kiest voor zijn concerten vaak kerken en kapellen, omdat deze plekken een intieme sfeer en een mooie akoestiek hebben.

“Deze plekken laten goed alle kleuren van de muziek horen. Muziek en publiek komen dichtbij elkaar; dit alles samen geeft het een mooie, kleine en intieme sfeer, en kan je dan meer raken.”
Popov eindigt met een zucht die zegt; soms moet je niet meer praten over muziek, maar ernaar luisteren. “Ik zie mezelf als middel; je komt niet voor mij, maar voor de muziek van grote componisten.”

De concerten zijn op 21 januari om 15.00 uur in de Plantagekerk en op 28 januari om 13.00 uur in het Sint-Annakapel in Kampen. 

Ga voor kaarten naar:
www.igorpopov.nl.

Gerard Meijeringh