Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Schippers Gijs en Diny de Koning Gans-Schaart 65 jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Algemeen Insta-Zwolle

ZWOLLE - Het echtpaar de Koning Gans - Schaart was zondag 7 januari 65 jaar getrouwd. Burgemeester Peter Snijders ging vrijdag langs het echtpaar om ze persoonlijk te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal.

Gijs en Diny de Koning Gans - Schaart hebben allebei een schippersachtergrond. Ze zijn beiden op een boot geboren: Gijs in Hooge- en Lage Zwaluwe en Diny in Zwartsluis. Het echtpaar leerde elkaar kennen in Gent (België), waar ze met meerdere jongens en meisjes naar een jeugdvereniging gingen. Toen het stel verkering kreeg voer Gijs bij zijn ouders aan boord op de boot. Diny werkte in het Binnengasthuis (ziekenhuis) in Amsterdam. 

Op 7 januari 1959 is het echtpaar getrouwd. Ze zijn toen gaan varen op het schip van de ouders van Gijs, de ‘Animo II’. Ze voeren internationaal, voornamelijk naar Frankrijk. In 1963 zijn ze verhuisd naar een nieuw schip. Later hebben ze dit schip overgenomen en het ‘Regina’ genoemd. Het echtpaar kreeg zes kinderen. Hun één na jongste is vorig jaar overleden. Ze hebben inmiddels negen kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Toen de kinderen naar het voortgezet onderwijs gingen, zijn ze gestopt met varen. 

Dat was in 1977. Het gezin is toen aan de Vermeerstraat in Zwolle gaan wonen. Gijs ging toen bij Scania aan de slag in de beveiliging. Diny heeft als verkoopster bij koffie- en theewinkel ’t Konkeltje in de Dijkstraat gewerkt. Ze heeft 46 jaar met veel plezier gezongen bij de christelijke zang- en oratoriumvereniging ‘De Nieuwe Ster’. Ook houdt ze van kaarten maken en puzzelen. Gijs gaat nog naar biljart en hij puzzelt ook graag. 

Allebei hebben ze vrijwilligerswerk gedaan bij ‘De Riethorst’, een woonzorgcentrum. In 2014 zijn ze verhuisd naar de Diezerenk, waar ze tot op heden met veel plezier wonen. Gijs en Diny kunnen zich nog goed zelf redden.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh