Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Met ambitieuze prestatieafspraken gaan voor goed, betaalbaar en duurzaam wonen in Zwolle

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle, woningcorporaties deltaWonen, SWZ en Openbaar Belang, en hun huurdersorganisaties hebben vorige week woensdag de prestatieafspraken voor de Zwolse woonambities ondertekend. Samen willen ze bouwen aan een sterk Zwolle met goede, betaalbare en duurzame woningen voor iedereen.

(door Gerard Meijeringh)

De ondertekening vond plaats bij informatiecentrum De Weezen. Op de plek tussen de rechtbank, het Thomas a Kempis College, het Almelose Kanaal en het provinciehuis komen 500 nieuwe appartementen. Het eerst gebouw is inmiddels klaar. “Ik zag mensen met grote koffers en tassen naar binnen gaan om hun woning te betrekken. Dat vind ik zo’n leuk gezicht. Dat is precies wat we willen. Mensen die een fijne woning kunnen vinden”, aldus wethouder Dorrit De Jong. Volgens haar heeft Zwolle het qua woningbouw het afgelopen jaar ‘ontzettend goed’ gedaan. “Bovengemiddeld meer dan twee keer zoveel als het jaar daarvoor en we hebben 34 procent aan sociale huur weten te realiseren. Er zijn 764 woningen opgeleverd. Dat was boven verwachting. Een aantal projecten is sneller opgeleverd.”

Ambitieus

Voor de komende jaren ligt de lat hoog. De nieuwe prestatieafspraken gelden voor 2024 tot en met 2027. In deze periode zetten de corporaties en de gemeente Zwolle in op 763 nieuwe sociale huurwoningen, 142 middeldure woningen en 139 flexwoningen. Daarnaast wordt er gemikt op nog grotere aantallen. “Aanvullend zijn er voor deze periode ‘zachte plannen’ voor 797 sociale huurwoningen 29 middeldure woningen”, zo staat te lezen in ‘Samen bouwen aan een sterk Zwolle/ Prestatatieafspraken Zwolle 2024 tot en met 2027’. Dat is nog niet alles. De zogenoemde ‘Stadsdeal’, die in ontwikkeling is, moet leiden tot het realiseren van nog eens circa 500 sociale huurwoningen. Deze aantallen komen bovenop de reguliere opgave in de periode 2025 tot 2030. Deze woningen worden dan gerealiseerd op eigen locaties van de corporaties en op gemeentelijke locaties binnen de bestaande stad.

De prestatieafspraken zijn dus best ambitieus in een tijd waarin de woningnood hoog is. Directeur Evert Leideman van deltaWonen spreekt van realistische afspraken. Daar heeft het volgens hem in het verleden wel eens aan ontbroken. “De afgelopen vier jaar was de ambitie dat er elk jaar 500 woningen per jaar bij zouden komen. Het gemiddelde was echter 300 woningen. Vervolgens is er overleg geweest hoe we konden versnellen. Ik denk dat de genoemde aantallen in de genoemde prestatieafspraken haalbaar zijn.” Directeur-bestuurder Sjoerd Quint van Openbaar Belang: “Met een grote inspanning om juist extra nieuwbouw te realiseren voor onze doelgroepen en starters, dragen we bij aan een grotere slaagkans om een woning te bemachtigen in deze gespannen woningmarkt in Zwolle.” Naast het realiseren van veel nieuwe sociale huurwoningen ligt er nog een andere opgave voor de corporaties. Voor 2030 moeten woningen worden verduurzaamd.

Vijf thema’s

De corporaties en de gemeente hebben afspraken gemaakt over vijf belangrijke thema’s. Voldoende sociale huurwoningen, betaalbaarheid, duurzaamheid en woningkwaliteit, een thuis voor iedereen en leefbare wijken. “Ook in Zwolle zoeken veel inwoners een betaalbare en geschikte woning. De wachtlijst voor sociale huurwoningen is bovendien erg lang. We willen een Zwolle zijn waar iedereen een huis, maar ook vooral een thuis heeft. Ik ben blij dat we als gemeente Zwolle samen met de drie Zwolse woningcorporaties en hun huurdersorganisaties goede afspraken hebben gemaakt over meer woningen, wonen en zorg, betaalbaarheid en verduurzaming. Zo zorgen we dat iedereen in Zwolle een (t)huis kan vinden”, aldus De Jong.

“We richten ons ook nadrukkelijk op de woonbehoeftes van ouderen”, aldus directeur-bestuurder Wiepke van Erp Taalman Kip van SWZ. “Zo bouwden we een SamSam Huis, waar ouderen zelfstandig wonen, maar ook voorzieningen delen. En binnenkort starten we met de bouw van een Knarrenhof in Stadshagen. Hierdoor komen er ook weer woningen vrij voor gezinnen.”

Leideman van deltaWonen legt de nadruk op samenwerking. “Samenwerking is de sleutel tot een leefbare, duurzame toekomst. In deze prestatieafspraken met de gemeente, de andere woningcorporaties en de huurdersorganisaties leggen we niet alleen vast wat we willen bereiken, maar ook hoe we dat samen gaan realiseren. We zetten ons in voor voldoende betaalbare, duurzame huizen van goede kwaliteit, in wijken waar het prettig wonen en leven is. Oftewel: samen bouwen we aan een gemeenschap waarin iedereen zich thuis kan voelen en waar woongeluk hand in hand gaat met maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Huurdersorganisaties 

De huurdersorganisaties gaven aanvankelijk geen akkoord voor de prestatieafspraken, maar hebben uiteindelijk toch hun handtekening gezet. Volgens voorzitter Jan Besselink van De Woonkoepel, de huurdersbelangenvereniging van SWZ, was er geen ontwerp voorgelegd aan de huurdersorganisaties. “In het hele document werd gesproken over de Stadsdeal, maar iets wat je niet leest of niet beschikbaar is, kun je niet ondertekenen.” Uiteindelijk tekenden de huurdersorganisaties onder voorbehoud. Maar wel met de toezegging dat ze worden betrokken bij de Stadsdeal. 

Besselink voerde namens de drie huurdersorganisaties De Woonkoepel (SWZ), Centrale Bewonersraad deltaWonen en de Centrale Huurdersraad Openbaar Belang het woord. “We hebben veel ingezet op woon en zorg. De groep senioren wordt steeds groter. Het is heel goed om te weten dat alle drie corporaties heel veel inzet tonen om die woon en zorg heel goed voor elkaar te krijgen.”

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ernsten exposeert pop-koppen in Sauna Swoll Algemeen 7 mei, 10:53
Coen Stolk heeft alleen oog voor de basket in het duel tegen RSW Liège Basket.
Landstede Hammers wil in play-offs vooral constanter zijn Sport 7 mei, 07:54
Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden 6 mei, 16:15