Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Vergroening Zwolse tuinen bereikt dit jaar mijlpaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het vergroenen van tuinen van sociale huurwoningen valt in de smaak. Na goede ervaringen van SWZ wordt de vergroening groots opgezet. Dat moet dit jaar de mijlpaal van honderd groene tuinen opleveren, georganiseerd door de Zwolse woningcorporaties SWZ, deltaWonen en Openbaar Belang, en Stichting Straatboer. Vorige week reikte wethouder Arjan Spaans bij het kantoor van SWZ een aanmoedingscheque uit van 49.000 euro uit aan de deelnemende partijen.

In 2022 draaide SWZ een pilot. Toen werden in De Pierik tien woningen vergroend. Dat smaakte naar meer. Inmiddels staat de teller op 72. SWZ heeft de krachten gebundeld met DeltaWonen en Openbaar Belang. DeltaWonen heeft inmiddels 12 tuinen vergroend. Openbaar Belang gaat ook tien tuinen doen. Daarmee zijn door de Zwolse wooncorporaties honderd groene tuinen gerealiseerd.

Het vergroenen van de tuinen wordt in de praktijk gebracht door Stichting Straatboer. Vier jaar geleden richtte Christiaan Kuipers de stichting op. In het begin vergroende hij vooral veel bedrijventerreinen. Nu is hij vooral druk met de vergroenen van tuinen van woningen. 

“Elke week maak ik mensen blij. Dat geeft veel voldoening”, aldus Kuipers. Bewoners willen volgens hem best wel vergroenen, “Maar ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen. En het is fysiek zwaar. Stenen eruit en planten erin. Vaste planten die elk jaar terugkomen. We vergroenen per tuin maximaal 4 vierkante meter en mensen moet het wel zelf onderhouden. Ik ben geen hovenier. Zie het als een eerste stap in vergroening. We helpen bewoners met tips en nazorg. Na de vergroening zie je dat mensen bijvoorbeeld een bankje in de tuin plaatsen en ineens hebben ze het over bijen en vlinders”, aldus Kuipers, die benadrukt dat hij planten krijgt gedoneerd van kwekers, hoveniers en Zwollenaren met groene vingers.
De subsidie van 49.000 euro komt grotendeels uit de Regio Deal Zwolle. Dit is een investeringsprogramma om met projecten de leefbaarheid, innovatiekracht en verduurzaming in Regio Zwolle te versterken. Het Climate Campus programma van gemeente Zwolle is een van die projecten. Doel van dit programma is Regio Zwolle versneld klimaatbestendig maken. Een kleiner deel van de subsidie komt van de Buurtbonus van het Zwolse wijkbeheer.

Wethouder Arjan Spaans is blij met de inspanningen van de woningcorporaties en Stichting Straatboer. Hij wijst op sociale voordelen door het groen. “Mensen zijn zich bewust van de vlinders en de bijen en gaan eerder naar buiten om elkaar te ontmoeten. Ik ben superblij met deze regiodeal. Deze aanpak is een prachtig voorbeeld van hoe we bewoners motiveren om hun tuin te vergroenen en samen de buurt weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.”

Gerard Meijeringh