Afbeelding
Foto: Ingrid Oosten

Thorbecke PrO en de Gleuvenskoevers bouwen samen aan een carnavalswagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tien leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap, locatie vmbo PrO, hebben op school zes weken gewerkt aan de carnavalswagen. De mannen en vrouwen van de carnavalsvereniging Gleuvenskoevers hebben voor de rest gezorgd. Prins Martin de Eerste mocht afgelopen donderdag als eerste de wagen bekijken, zijn oordeel: “Prachtig.”

(door: Ingrid Oosten)

Het project is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken het onbekende. “De kinderen kunnen kiezen uit verschillende onderdelen, waaronder cultuur en bouwen. Aangezien ik al jaren actief ben bij carnavalsvereniging de Gleuvenskoevers opperde ik dat het misschien leuk zou zijn om de kinderen te betrekken bij het bouwen van de carnavalswagen. Dat bleek een schot in de roos, want binnen twee dagen hadden zich al tien leerlingen aangemeld om na schooltijd te komen klussen”, aldus praktijkdocent Lars Spijker.

De leerlingen werden verdeeld in de bouw- en de versiergroep. De bouwgroep heeft de botsauto’s op maat gezaagd en alle onderdelen in elkaar geschroefd. De versiergroep is druk bezig geweest om de spekjes en andere versiering van papier-maché te maken. Ook heeft deze groep de wagen in prachtige kleuren geverfd. Leerling Stefanie Kuipers: “Ik vond het heel leuk om mee te helpen met dit project, ook omdat het zo mooi is geworden.”

Het eerste bouwen is op school gedaan. De leerlingen bleven elke donderdagmiddag langer op school. De catering zorgde voor wat lekkers en de docenten techniek deelden materiaal, kennis en ervaring. Daarna zijn alle losse onderdelen door de bouwgroep van de carnavalsvereniging samengevoegd en staat de wagen in de loods van Vastgoedonderhoud Lenferink te wachten op de carnavalsoptocht. Leerling Lisanne Boersma: “Ik ben wel een beetje zenuwachtig om mee te lopen in de optocht, want de helft van mijn familie komt kijken.”

Prins Martin de Eerste en zijn adjudanten Blub en Nagel staan tevreden naast de wagen. Prins Martin de Eerste: “De botsauto’s zijn natuurlijk heel bewust gekozen, een verwijzing naar de kermis, omdat de kermis uit de binnenstad is gehaald, maar op deze manier brengen wij de kermis weer terug de binnenstad in.” De drie zetten zich niet alleen in voor de carnavalswagen, ze zijn ook naar Thorbecke geweest om de leerlingen daar bezig te zien en aan te moedigen. Ook zijn ze druk met het jeugdevenement de Sassenrun. Waar de jeugd langs de zeven residenties rennen in hun beste outfit. Er kunnen door de teams mooie prijzen gewonnen worden.

Docent Spijker: “Het project is mooi om te doen, omdat je leerlingen weer op een hele andere manier leert kennen.” Prins Martin de Eerste vult aan: “Het is een opdracht die niet wordt gemaakt om het maken, maar het wordt echt gebruikt. Daar kunnen de leerlingen trots op zijn. En met zo’n mooie wagen zeg ik: het kan(h)eel gezellig worden deze carnaval.”


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden 6 mei, 16:15
Het echtpaar van der Laan – Coenrades
Echtpaar van der Laan-Coenrades maar liefst 70 jaar getrouwd Algemeen 6 mei, 15:27
Afbeelding
Meander Bigband maakt indruk in Amerika: Schoolband favoriet op jazzfestival in Philadelphia Algemeen 6 mei, 13:37