Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Thorbecke Scholengemeenschap organiseert Week van de Democratie

Algemeen

ZWOLLE - In de week van de Tweede Kamerverkiezing, van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november, organiseert de Thorbecke Scholengemeenschap, locatie mavo-havo-atheneum, de eerste Thorbecke Week van de Democratie. 

Burgerschapscoördinator en docent Geschiedenis Devnet Land: “Het doel van deze week is dat leerlingen bewuster worden van de waarde(n) van democratie, hun stem / idealen ontdekken en ervaren hoe ze invloed uit kunnen oefenen op school en op lokaal- en landelijk niveau.”

Tijdens deze voor de leerlingen reguliere lesweek wordt ‘democratie’ het thema in de (vak)lessen. Daarnaast staan er allerlei activiteiten gepland. Een daarvan is deelname aan de landelijke schoolverkiezingen. Alle leerlingen krijgen de mogelijkheid op maandag 20 en dinsdag 21 november hun stem uit te brengen bij de Thorbecke stembureaus. Zo maken de leerlingen kennis met het democratische stemproces. 

De landelijke uitslag wordt op dinsdag 21 november omstreeks 17.00 uur tijdens een persconferentie bekend gemaakt. De uitslag van de verkiezing op de Thorbecke is op woensdag 22 november tijdens de grote pauze. 

Daarnaast zijn er pauzegesprekken met (jonge) politici en actievoerders uit Zwolle en regio. Gastsprekers zijn onder andere de Jongerenraad Zwolle, JOVD Zwolle en omstreken en CDJA IJsseldelta. In de grote pauze zijn er stellingen over onderwijs op de TSG met de leerlingenraad in samenwerking met LAKS. 

Burgerschapsvorming

De Thorbecke Week van de Democratie wordt georganiseerd in de context van burgerschapsvorming. “Op de Thorbecke vinden we het erg belangrijk dat leerlingen leren samenleven. Daartoe investeren we de komende jaren in doelgericht, samenhangend en merkbaar burgerschapsonderwijs.” aldus Hiske Kromdijk.

Gerard Meijeringh