Afbeelding
Foto: Annelies Kalisvaart

Koren zorgen voor bomvol Odeon tijdens het spektakel Zwolle Zingt!

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het was zaterdag een komen en gaan op de podia van Odeon. Maar liefst dertig koren deden hun uiterste best om een spetterend optreden te verzorgen voor familie, vrienden en belangstellenden. De sfeer was ontspannen en er werd volop genoten van de mooie klanken.

(door Annelies Kalisvaart)

In alle hoeken en kieren van Odeon klonk muziek en werd geanimeerd gepraat. In de ochtend traden twaalf koren op, verdeeld over drie podia tijdens een twintig minuten durend optreden. 

Koor de Sportschool trok zoveel publiek dat de ruimte uitpuilde van de mensen en bezoekers op tafels stonden om nog iets te kunnen zien. Gelukkig was er tijdens de andere optredens genoeg ruimte om comfortabel te zitten en te genieten van de koren. 

Rock OuD Loud wist de zaal tijdens het zingen van ‘Whatever You Want’ in beweging te krijgen door hun enthousiasme. Er werd volop meegedeind en geklapt. Toonkunst Caecilia zong drie prachtige delen uit de Matthäus-Passion van Bach.

Tussen de middag was er de grote workshop voor alle bezoekers en deelnemers. Daniël Vecht, een jonge, enthousiaste dirigent van vier zanggroepen in Zwolle, de Bende van Zang en Ziel genoemd, bespeelde de zaal met een dynamische losmaakoefening en bracht de nodige muziektheorie bij. In een periode van een uur werden drie songs aangeleerd, waaronder de song ‘Here, There and Everywhere’ van de Beatles. 

In de middag traden achttien koren op, waaronder Kinderkoor de Octopus. Ze zorgden voor de nodige verjonging. Alle kinderen zitten op basisschool de Octopus en zongen onbevangen en enthousiast tijdens het optreden. Ze begonnen als echte professionals met een inzingoefening. Er volgde een afwisselend repertoire van onder andere een Frans lied met klokken, een Hebreeuws drietemmig stuk en een Afrikaans lied met lastige ritmes. Het was een lust voor het oog om te zien hoe de kinderen genoten en blij zingend de zaal inkeken. 

Verantwoordelijk voor de organisatie van ‘Zwolle Zingt!’ is de Zwolse Zangraad. Sinds 1978 komt de raad op voor de belangen van de 55 aangesloten Zwolse koren als het gaat om gesprekken met de gemeente Zwolle over subsidies. Behalve ‘Zwolle Zingt!’ regelt de Zwolse Zangraad ook de koren op de Open Monumentendag en de Dodenherdenking. Voor koren die aan deze dagen mee willen doen, is het noodzakelijk dat ze lid zijn van de Zwolse Zangraad. 

“Nergens zijn zoveel koren als in Zwolle, we zijn de dichtst bekoorde stad van Nederland”, aldus Rienk Geertsma, bestuurslid bij de Zwolse zangraad. Sinds corona zijn er vijf nieuwe vrouwenkoren bijgekomen van vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. Een positieve ontwikkeling wat Geertsma betreft. “Het is van belang dat er verjonging blijft plaatsvinden in de koren, zodat de koren blijven bestaan en de vergrijzing wordt tegengegaan.” 

De volgende editie van Zwolle Zingt! is op zaterdag 8 februari 2025.



Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 18 uur geleden