Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie over Belgische cinema

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat zaterdag 2 maart vanaf 11.00 uur in het teken van Belgische cinema. De Belgische filmcultuur is verdeeld in een Frans en Nederlands deel, maar toch zijn er boeiende overeenkomsten. Bram Van Beek onderzoekt aan de Universiteit Antwerpen de nationale identiteit in de hedendaagse Belgische cinema. Hij neemt voorbeelden mee om te laten zien wat er ‘Belgisch’ is aan films uit België. Filmjournalist en oprichter van het tijdschrift HUMBUG Johannes De Breuker legt uit waarom in België ze wel films maken, maar niet bekijken en waarom in Nederland we wel films kijken, maar weinig maken.

Hoewel Vlamingen en Nederlanders dezelfde taal spreken, kan hun filmcultuur blijkbaar niet verder van elkaar liggen. We zijn zo van elkaar vervreemd dat we elkaars kassucces liever opnieuw maken dan de originele Vlaamse/Nederlandse hits in onze zalen te tonen. Filmjournalist Johannes De Breuker stelt de vraag of het tijd is voor een verzoeningsgesprek tussen Vlaanderen en Nederland.

Dan is er de taalgrens in België zelf die het land niet alleen cultureel en politiek verdeelt, maar ook haar stempel drukt op de Belgische cinema. Het resultaat is een gespleten filmlandschap, waarin een Vlaamse en een Franstalige cinema zich parallel ontwikkelen en steeds verder uit elkaar groeien. Toch lijkt er recentelijk opnieuw aandacht te zijn voor een verenigde Belgische cinema met een uitgesproken Belgische identiteit. Wat hebben de Vlaamse Lukas Dhont en de Waalse broers Dardenne met elkaar gemeen? En hoe onderscheidt hun Belgische blik zich van die van hun Nederlandse noorderburen? Aan de hand van fragmenten uit films als Rundskop, Close en Tori et Lokita gaan we samen met onderzoeker en filmdocent Bram Van Beek op zoek naar wat er Belgisch is aan de Belgische cinema, voorbij de taalgrens die het land intern verdeelt.

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Afbeelding

Gerard Meijeringh