Afbeelding
Foto: stockfoto

Tbs na misbruik jongens in Zwolle ten einde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – In 2007 werd de nu 51-jarige Erwin van Z. veroordeeld voor het seksueel misbruiken van zijn twee neefjes in Zwolle. Maandag kwam een einde aan die terbeschikkingstelling.

Dat besliste de rechtbank in Zwolle maandag. Van Z. kreeg de terbeschikkingstelling opgelegd vanwege het seksuele misbruik van zijn neefjes tussen 1999 en 2004. De Zwollenaar wist de jongens telkens te lokken. Op zijn computer stonden bovendien honderden kinderpornografische afbeeldingen. Na vele jaren intensieve begeleiding is het gevaar dat hij opnieuw over de schreef gaat, zeer klein, zo schat de reclassering in. De seksuele stoornis is er nog, maar het gevaar is weg, zei de officier van justitie op de zitting. Door medicatie is zijn seksuele drang verdwenen. ‘’Sinds ik die medicijnen slik, heb ik zeeën van rust in mijn hoofd’’, zei Erwin hier zelf over.

Het enige punt dat het einde van de terbeschikkingstelling had kunnen dwarsbomen, is het toezicht op het gebruik van zijn computer. Er is discussie of de reclassering daar toezicht op mag houden. Dat mag kennelijk niet, maar als degene om wie het gaat daar toestemming voor geeft, mag het wel. En Erwin heeft er geen problemen mee. De kans op herhaling van zedenfeiten is bovendien klein omdat hij begeleid blijft wonen, de dagbesteding aanhoudt en toezegt trouw zijn medicatie te blijven slikken. Ook vrijwilligers van COSA, die helpen bij reïntegratie van zedendaders, blijven hem ondersteunen.

‘’Wat er gebeurd is, is uit zijn verleden waar hij met hulp van anderen ver weg van is gekomen’’, zei advocaat Roel van Faassen. Op enig aandringen van de voorzitter vraagt hij inderdaad of de rechters direct uitspraak willen doen en niet pas, zoals gewoon, over twee weken. ‘’De rechtbank is blij en trots dat u het goed heeft gedaan’’, zei de rechter maandag tegen Van Z.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 19 mei, 17:09
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 19 mei, 15:23
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 19 mei, 13:49