Afbeelding
Foto: Pixabay

Veroordeelde voor twee steekpartijen in Holtenbroek vraagt hof om vrijspraak

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 46-jarige Zwollenaar die veroordeeld is voor twee bloedige steekpartijen in Holtenbroek in december 2019 en januari 2020 heeft het gerechtshof om vrijspraak gevraagd. Volgens zijn advocaat moet de verklaring van een van de drugsverslaafde slachtoffers genegeerd worden.

Wat is het woord van een man waard die in januari 2020 zelfs bijna het leven liet door overmatig cocaïnegebruik? Het was deze destijds 58-jarige man die op 31 december 2019 badend in het bloed in zijn flatje aan de Lassuslaan in Holtenbroek werd aangetroffen. Pas zeventien dagen later deed hij aangifte: het was zijn nu 46-jarige huisgenoot Charon J. die hem onder meer in zijn nek, arm en knie had gestoken. De verwondingen bleken zo ernstig dat uiteindelijk zijn linkerbeen geamputeerd moest worden, zei de advocaat van het slachtoffer woensdag in het gerechtshof in Zwolle.

Charon J. kreeg in november 2020 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank achtte bewezen dat hij gepoogd had zijn huisgenoot te doden. Op 17 januari 2020 stak hij volgens de rechters in op een verslaafde die drugs kwam kopen bij Charon en het slachtoffer. De verslaafde sprong vervolgens in doodsangst van de balustrade en verbrijzelde daarbij zijn elleboog. “Het enige dat ik fout heb gedaan, is drugs kopen en verkopen’’, zei Charon in de rechtszaal.

Hij heeft de laatste drie jaar gefrustreerd in zijn cel onderzoek laten doen. Op verzoek van zijn advocaat werden getuigen gehoord. Op de machete waarmee de 58-jarige huisgenoot zegt gestoken te zijn, zat geen DNA-materiaal van Charon. Al is het goed mogelijk dat hiervoor niet de machete maar een in het appartement liggend slagersmes is gebruikt, liet het hof doorschemeren. Toen agenten op 31 december 2019 de woning betraden, viel hun een bloedspoor op vanaf de voordeur tot aan de bank. Op de bank zat het slachtoffer. Na onderzoek concludeerde het Openbaar Ministerie dat Charon hiermee had gepoogd een overval in scene te zetten. De bewoner was overvallen terwijl hij net met de hond liep, zo luidde zijn verklaring. Dat bloedspoor is later pas ontstaan, zei Charon, toen zijn hond Coco met bebloede handdoeken begon te slepen.

Het Openbaar Ministerie blijft overtuigd dat het Charon was die beide keren heeft gestoken. De samenleving kan alleen tegen de man met een strafblad vol diefstal en geweld beschermd worden als hij na zijn celstraf van 4 jaar de tbs-kliniek in gaat. Hij vertoont roekeloos en ontremd gedrag als gevolg van een ziekelijke stoornis. Drugsgebruik verergert dit.

Volgens advocaat Arne Kloosterman is Charon op basis van een dun dossier met gebrek aan bewijs veroordeeld. Charon heeft aangifte gedaan tegen zijn voormalige huisgenoot. Hij meent dat deze man een valse verklaring bij de politie heeft afgelegd. “Het is veelzeggend dat de politie het kennelijk voldoende belangrijk vond om deze aangifte op te nemen’’, aldus de advocaat. Hij vroeg om vrijspraak.

Het gerechtshof doet op 18 oktober uitspraak.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14