Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – In Grand Café Staatsman heeft voorzitter Peter Kamphuis van de Vrienden van de Stadskern vorige week donderdag de Pluim uitgereikt. Het was de vijfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Dit keer mochten 19 Het Atelier Architecten, Grand Café Staatsman, Hotel Staatsman/Hostel het Archief en de gemeente Zwolle deze prijs in ontvangst nemen voor het initiatief, ontwerp, en het realiseren van de transformatie van het voormalige provinciehuis aan de Diezerstraat tot grand café, hotel en hostel met behoud van de monumentale waarden en uitstraling van het historische in- en exterieur.

De vereniging Vrienden van de Stadskern reikt jaarlijks de Pluim uit aan verantwoorde (moderne) bouw, verbouwing of restauratie die een bijdrage levert aan het behoud van het historische karakter van Zwolle. In Weekblad De Swollenaer van 27 december stond een overzicht van de zes genomineerden waarop kon worden gestemd. 

Meer stemmen

Veel mensen namen de moeite om hun stem uit te brengen via de website van de Vrienden van de Stadskern. Er waren 816 geldige stemmen en dat aantal was fors meer dan een jaar eerder. Met een score van 41 procent was de transformatie van het voormalige provinciehuis de overtuigende winnaar. De verbouw van het voormalige bank- en politiebureau tot hostel en restaurant eindigde op de tweede plaats met 21 procent. 

Daarna volgen de renovatie van het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt (16 procent), de renovatie en verbouw van Het Oversticht tot Huis van de Leefomgeving aan de Pletterstraat (14 procent)de restauratie en verbouw van drie historische panden in de Koestraat tot zorgappartementen (6 procent) en tot slot de verbouw van de voormalige winkelpassage aan de Weeshuisstraat en de Nieuwstraat (2 procent).

Andere procedure

Dit keer koos de Vrienden van de Stadskern voor een wat andere procedure. Eerst was er een longlist van twaalf projecten. Die werd teruggebracht naar zes genomineerden. De Pluim werd in ontvangst genomen door Andries van der Veen (Hotel Staatsman/Hostel Het Archief), Arno de Boer en Henk Schippers (De Horecamannen), Ruben Klinkenberg (19 Het Atelier) en wethouder Monique Schuttenbeld en projectleider Rick van Essen (Gemeente Zwolle). 

Parel in het hart gesloten

Voorzitter Kamphuis van De Vrienden van de Stadskern sprak mooie woorden over het winnende project. “Omdat het pand een nog grotere publieke functie heeft gekregen, is het voor veel meer Zwollenaren mogelijk om van dit prachtige erfgoed te genieten en deze parel in de stad in het hart te sluiten” aldus Peter Kamphuis, voorzitter van de Vrienden van de Stadskern. 

Gedurfde ingreep

Eerder schreef De Vrienden van de Stadskern over een gedurfde ingreep. “Vooral in de plattegrond beneden met een aangebouwde keuken en een inpandig terras. En een geslaagde interieuropzet met handhaving van zeer veel authentieke elementen en details en het toevoegen van nieuwe.”

19 Architecten bedacht het concept van de vierde gevel. “Er zijn drie mooie gevels. De vierde gevel viel uit de toon. Samen met de vernieuwde binnenplaats is er nu sprake van een complete ervaring”, aldus Ruben Klinkenberg van 19 Architecten. 

Nominatie designprijs

Ingrid van der Veen bedacht het ontwerp van het interieur van het Grandcafé. Haar creativiteit viel in de smaak. Zij maakt bovendien kans op een mooie prijs. Haar creatie is genomineerd voor de designprijs Best Europe Restaurant. “Het is een historisch pand, maar dan wil je wel wat toevoegen”, aldus Van der Veen. 

Blijk van waardering

Ook Henk Schippers van de Horecamannen was een zeer tevreden man. “De Pluim doet me meer dan gedacht. Het is de eerste keer dat we een blijk van waardering krijgen van mensen die betrokken zijn en kennis van zaken hebben.” 

Een kwartier eerder luisterde hij goedkeurend naar de complimenten van wethouder Monique Schuttenbeld. “Wat hier is gebeurd is een voorbeeld hoe wij met monumenten om willen gaan in de stad. Het is een enorm proces geweest”, aldus Schuttenbeld. 

“Het was een proces van vallen en opstaan, maar wat hier nu staat dat is zo fantastisch. Dit trekt mensen. Belangrijk voor de economie, maar vooral belangrijk voor onze kernwaarden van de stad. Monumenten moet je koesteren en gebruiken. Dat is wel het visitekaartje van de stad”, besloot de wethouder. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh