Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Grand Café Staatsman heeft voorzitter Peter Kamphuis van de Vrienden van de Stadskern donderdag de Pluim 2023 uitgereikt. Dit keer ging de prijs naar 19 Het Atelier architecten, Grand Café Staatsman, hotel Staatsman/hostel Het Archief en de gemeente Zwolle voor het initiatief, ontwerp en het realiseren van de transformatie van het voormalige provinciehuis aan de Diezerstraat tot grandcafé, hotel en hostel met behoud van de monumentale waarden en uitstraling van het historische in- en exterieur. 

De Pluim is in ontvangst genomen door Andries van der Veen (Hotel Staatsman/Hostel Het Archief), Arno de Boer en Henk Schippers (De Horecamannen), Ruben Klinkenberg (19 Het Atelier) en wethouder Monique Schuttenbeld en projectleider Rick van Essen (Gemeente Zwolle).

“Omdat het pand een nog grotere publieke functie heeft gekregen, is het voor veel meer Zwollenaren mogelijk om van dit prachtige erfgoed te genieten en deze parel in de stad in het hart te sluiten” aldus Peter Kamphuis, voorzitter van de Vrienden van de Stadskern.

Dit project is met geruime meerderheid (41 procent van de stemmen) gekozen door de circa 800 deelnemers aan de door de Vrienden georganiseerde verkiezing voor de Pluim 2023. Dat waren er fors meer dan een jaar eerder. 

In november vorig jaar nomineerde de vereniging na een wandeling met de leden langs projecten op een longlist uiteindelijk zes projecten die in aanmerking kwamen voor de Pluim 2023. Zwollenaren en leden konden via de website van de Vrienden hun stem uitbrengen op een van de projecten.

Op ruime afstand werd de verbouw van het voormalige bank -en politiebureau tot hostel en restaurant tweede met 21 procent van de stemmen. Daarna volgen de renovatie van het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt (16 procent), de renovatie en verbouw van Het Oversticht tot Huis van de Leefomgeving aan de Pletterstraat (14 procent)de restauratie en verbouw van drie historische panden in de Koestraat tot zorgappartementen (6 procent) en tot slot de verbouw van de voormalige winkelpassage aan de Weeshuisstraat en de Nieuwstraat (2 procent).

De Vrienden van de Stadskern Zwolle reiken jaarlijks een ‘Pluim’ uit aan een organisatie, een persoon en/of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle.

Komende week meer in Weekblad De Swollenaer

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh