Bryan Smit, Skills the Finals
Bryan Smit, Skills the Finals Foto: Aangeleverd

Bryan Smit uit Zwolle in finale NK voor mbo-vaktalent

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - ‘Eerste monteur woning’ heet zijn opleiding officieel, maar voor leken is Bryan Smit uit Zwolle ‘installatiemonteur’. Als finalist op Skills The Finals behoort de student tot één van de besten die op dit moment in het mbo-techniekonderwijs worden opgeleid. Smit is één van de acht finalisten die op donderdag 21 en vrijdag 22 maart, tijdens Skills The Finals in de Brabanthallen in Den Bosch, strijdt om de Nederlandse kampioenstitel ‘sanitaire en verwarmingstechnicus’ voor mbo-vaktalent. 

De 18-jarige finalist volgt een mbo-techniekopleiding in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl) bij opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland. Daar leert hij het vak van installatiemonteur, terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij leerbedrijf Loohuis-Assies Installatietechnieken in Zwolle. Daarnaast zit de mbo-student ook nog geregeld in de schoolbanken. Elke maand gaat hij enkele dagen naar het Deltion College in Zwolle voor algemeen vormend onderwijs en theoretische vakkennis.

Trends

De finalisten worden uitgedaagd om te laten zien dat ze goed mee kunnen in de laatste trends en ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De wedstrijden bepalen niet alleen wie de beste deelnemers zijn; ze geven ook inzicht in de voortgang van hun vakgebied. Er wordt gewerkt met de nieuwste materialen, technieken en gereedschappen.

Met de opdrachten doen de organisatoren van Skills The Finals een beroep op zowel de vakkennis als de vakvaardigheden van de deelnemers. Daarnaast is er ook aandacht voor vakoverstijgende bekwaamheden, de zogenaamde ‘21ste-eeuwse vaardigheden’. Ook die competenties worden meegewogen in de eindbeoordelingen. Zo moeten de jonge vaklieden onder meer laten zien dat ze efficiënt kunnen organiseren. 

“De competitie geeft ook een goed beeld van hoe mbo-studenten in de techniek tegenwoordig niet alleen worden opgeleid tot bekwame vakmensen, maar ook tot volwassenen die in de praktijk verantwoordelijkheid kunnen dragen”, zegt IW Nederland-voorzitter Cor van den Heuvel over de competities.

WorldSkills Netherlands

De organisatie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands. De competities beslaan een breed scala beroepsopleidingen, van techniek tot zorg en van retail tot grafische vormgeving. WorldSkills Netherlands wil met de competities de aandacht vestigen op het belang van vakmanschap en goed beroepsonderwijs.IW Nederland is met zes regionale opleidingsbedrijven en vestigingen door het hele land het grootste, Nederlandse opleidingsbedrijf in de installatietechniek. De regionale IW opleidingsbedrijven worden overkoepeld door Stichting IW Nederland in Amersfoort.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 25 apr, 21:12
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 25 apr, 16:52
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 25 apr, 16:01