Afbeelding
Foto: Marco Zuidhof

Burgerberaad Zwolle over klimaatneutraal Zwolle in 2040 in volle gang

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het burgerberaad is alweer over de helft, de derde van vijf bijeenkomsten is gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten werkt een groep ingelote inwoners aan een voorstel of advies voor de gemeenteraad over de startvraag: ‘Hoe wordt Zwolle op een eerlijke manier klimaatneutraal voor 2040?’ 

In de eerste drie bijeenkomsten heeft het burgerberaad zich gefocust op het ophalen van informatie. Landelijke en lokale deskundigen zijn met de deelnemers in gesprek gegaan over de klimaatopgave van de stad. Een terugblik op deze eerste drie bijeenkomsten is beschikbaar via www.zwolle.nl/burgerberaad. In de terugblikartikelen zijn ook filmpjes van de bijeenkomsten te vinden.

Tekst gaat verder onder de foto.


De deelnemers stemmen. Foto: Marco Zuidhof

De deelnemers hebben met elkaar bepaald wat voor hen de belangrijkste klimaatthema’s zijn en welke deelvragen ze per thema willen beantwoorden. Deelnemers gaven de meeste prioriteit aan de thema’s ‘betrekken van de samenleving’, ‘biodiversiteit, bodem en natuur’ en ‘verduurzamen woningen’. Ook de thema’s ‘duurzame mobiliteit’, ‘haalbaarheid van de doelstellingen’ en ‘circulaire economie’ scoorden hoog.

Tekst gaat verder onder de foto.


Overleg van het burgerberaad. Foto: Marco Zuidhof

In de volgende bijeenkomst op zaterdag 13 april staat het schrijven van adviezen centraal. Deelnemers gaan hiervoor in kleinere groepen met elkaar aan de slag. In de laatste bijeenkomst op zaterdag 25 mei besluit het burgerberaad welk van de adviezen worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het uiteindelijke doel is een gezamenlijk voorstel of een aantal adviezen die door de gemeenteraad wordt gebruikt om besluiten te nemen. Uiteindelijk is de gemeenteraad aan zet 

De gemeenteraad heeft vooraf gezegd de adviezen van het burgerberaad serieus te nemen en de meest kansrijke adviezen uit te voeren of om te zetten in beleid. Nog voor de zomer bespreekt de gemeenteraad de adviezen van het burgerberaad tijdens een rondetafelgesprek met een vertegenwoordiging van de deelnemers.