Afbeelding
Foto: Eigen foto

VVD Zwolle: ‘geef inwoners meer inspraak bij burgerberaad’

Algemeen

ZWOLLE - Volgens de VVD dreigt de organisatie van het Zwolse burgerberaad de verkeerde kant op te gaan. Daarom doet de VVD in de raadsvergadering van maandag 13 maart een voorstel om inwoners meer inspraak te geven bij het burgerberaad.

“Wij vinden het enorm belangrijk om mensen te betrekken bij de politiek. Het huidige voorstel zet hierin een goede stap, maar wij willen verder gaan. Wij willen inwoners écht serieus nemen”, aldus VVD-woordvoerder Niels Tol, die ook actief is als burgerraadslid.

“Oorspronkelijk zouden onze inwoners het onderwerp van het burgerberaad bepalen. In dit voorstel heeft de werkgroep niet alleen het onderwerp gekozen, maar ook de vraag staat al vast. Wij vinden dat inwoners juist hierop invloed moeten hebben. Het doel van een burgerberaad is namelijk om de mening van Zwollenaren te horen. Laat de samenleving dan ook besluiten waarover zij hun mening mogen geven. Dat is pas echte inwonersbetrokkenheid.”

Vorig jaar is besloten om in 2023 een Zwols burgerberaad te organiseren. Het oorspronkelijke plan was om inwoners zelf te laten besluiten over het onderwerp van het burgerberaad. Inmiddels stelt de raadswerkgroep inwonersbetrokkenheid zelf een onderwerp en een vraag voor: ‘Hoe wordt Zwolle op een eerlijke manier klimaatneutraal voor 2040?’

In de gemeenteraadsvergadering van 13 maart dient de VVD-fractie daarom eenamendement in om het voorstel te wijzigen. “Alle partijen in de gemeenteraad vinden inwonersbetrokkenheid erg belangrijk. Wij verwachten daarom brede steun voor ons amendement”, aldus Tol.

Gerard Meijeringh