Het HanzeOrkest in de Bergkerk in Deventer.
Het HanzeOrkest in de Bergkerk in Deventer. Foto: Juu van Dam

HanzeOrkest eert Bruckner met Vierde Symfonie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het HanzeOrkest geeft zaterdag 13 april een concert vanwege het tweehonderdste geboortejaar van de componist Anton Bruckner. Het concert wordt gegeven in de Plantagekerk aan de Ter Pekwijkstraat en begint om 20.00 uur. Over de hele wereld wordt stilgestaan bij het leven en werk van deze Oostenrijkse componist, die op 4 september 1824 werd geboren.

Het HanzeOrkest, onder leiding van Frank Adams, speelt Bruckners beroemde Vierde Symfonie, die als bijnaam ‘De Romantische’ draagt. Voor de pauze wordt er een inleiding verzorgd door musicoloog dr. Marcel Zwitser. Hij vertelt over het leven van Bruckner en aan de hand van live uitgevoerde fragmenten uit de symfonie. 

De eerste versie van zijn Vierde Symfonie schreef Bruckner in 1874. De onzekere Bruckner, die zich via schoolmeester en organist eindelijk componist durfde te noemen, herschreef het stuk meerdere keren. Bruckner gaf deze symfonie de bijnaam ‘de Romantische’. Hij duidde het eerste deel als “het ontwaken van de natuur”. Vanaf het is de de kathedraalachtige klankwereld te horen die kenmerkend is voor de symfonieën van Bruckner. Het tweede deel begint met een treurmarsmelodie gevolgd door andere thema’s. Het derde deel beeldt een jachttafereel uit. Het vierde en meest herschreven deel is een finale, vol herinneringen aan de voorgaande melodieën gevolgd door een adembenemend coda; zwevend door een grenzeloos harmonisch landschap bouwt de muziek zich op tot een zinderende climax.

Marcel S. Zwitser studeerde muziektheoretische vakken en muziekwetenschap en rondde zijn opleiding af met een postdoctorale lerarenopleiding muziek. Al jarenlang is hij een bekende naam in muziekminnend Nederland. Hij geeft luistercursussen, muziektheoretische cursussen, muziekgeschiedenis en lezingen over stijlperioden, componisten en specifieke werken. Op zaterdag 13 april neemt hij het publiek mee in het verhaal van Bruckner’s leven en zijn Vierde Symfonie waardoor zowel de beginnende als de geoefende luisteraar een nieuwe dimensie bij het beluisteren zal ervaren.

Het HanzeOrkest is het symfonieorkest voor gevorderde amateurmusici uit de regio Zwolle. 

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www. hanzeorkest.nl