Afbeelding
Foto: Maarten Kools

Zwols symfonieorkest in Franse sferen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het HanzeOrkest geeft komende zaterdag (25 maart) om 20.15 uur een voorjaarsconcert in de Zwolse Hoofdhof. Het symfonieorkest uit Zwolle brengt werken van Debussy, Chabrier en het eerste pianoconcert van Chopin.

Na de Duitse romantiek van de derde symfonie van Brahms in het najaar van 2022, duikt het HanzeOrkest in het Franse impressionisme. Hoogtepunt van deze stijl vormt Prélude à l’après-midi d’un faune van Claude Debussy. De componist baseerde het werk op het gedicht ‘Après-midi d’un faune’ van Stéphane Mallarmé, dat verhaalt over een faun en zijn dagdromen op een zwoele namiddag. De Prélude wordt beschouwd als een ‘symfonisch gedicht’, met een prachtige, mysterieuze en dromerige sfeer.

Chabrier

Een heel andere Franse sfeer laat het orkest horen met een stuk van Emmanuel Chabrier. Chabrier schreef zijn Pièces pittoresques in 1880 voor piano. In de jaren erna zette hij vier van de korte muziekstukken om naar volwaardige orkestpartijen. Op 4 november 1888 werd Suite Pastorale, zoals de compositie werd genoemd, voor het eerst uitgevoerd door orkest, met als dirigent: Chabrier zelf.

De romantiek van Chopin

En dan het pianoconcert van Fredéric Chopin (de verfranste naam van de in Polen geboren Fryderyk Franciszek Chopin). Hij is één van de grootste componisten uit de romantische periode (tussen ongeveer 1815-1910), waarin alles draaide om fantasie en gevoel. Zijn affectie voor de Poolse sopraan Konstancja Gladkowska inspireerde de 20-jarige Chopin bij het schrijven van een lyrische Romanze als tweede deel dat, in zijn eigen woorden, “…duizend gelukkige herinneringen oproept. Het is een soort mijmering in het maanlicht op een mooie lenteavond.”

Het HanzeOrkest heeft bij dit project de eer om samen te werken met solist Nicolas van Poucke, die op dertienjarige leeftijd zijn debuut maakte in het Concertgebouw. Sindsdien is hij een veel gehoord solist in de bekende Nederlandse concertzalen en op podia in onder andere Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten.

Op zaterdag 25 maart om 20.15 uur laten orkest en solist van zich horen in de Hoofdhof in Zwolle (Berkum). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.hanzeorkest.nl/

Afbeelding

Gerard Meijeringh