Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen. Foto: Pedro Sluiter

Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – In navolging van ruim honderd gemeenten heeft nu ook Zwolle een eigen ANWB AutoMaatje. Maandag maakte de bijna 97-jarige Gerrie Bos de eerste rit met vrijwilliger Margreet Oldhoff achter het stuur.

(door Gerard Meijeringh)

Met ANWB AutoMaatje worden minder mobiele mensen door plaatsgenoten vervoerd. Dat gebeurt met een eigen auto. 

Helemaal nieuw is dit zeker niet in Zwolle. ZwolleDoet! biedt deze service al jaren aan via De Vervoerspoule. Margreet Oldhoff is al vier jaar als vrijwilliger aan de Vervoerspoule verbonden. “Maar AutoMaatje is breder”, zegt ze. “Nu kun je ook bijvoorbeeld met iemand naar de kapper of naar een kledingwinkel. Bij de Vervoerspoule ging het vooral om hele belangrijke afspraken, zoals het ziekenhuis of een pedicure. Daarnaast is WijZ Welzijn erbij gekomen, zodat je meer vrijwilligers hebt””, aldus Oldhoff. Matthijs Barendse was nauw betrokken bij de introductie van ANWB AutoMaatje in Zwolle en vult aan. “Het is nu wat meer geconcentreerd. En wat beter georganiseerd. Je kunt het breder inzetten.”

De Vervoerspoule is dus overgaan in ANWB AutoMaatje Zwolle, een samenwerking tussen gemeente Zwolle, ANWB, ZwolleDoet!, WijZ Welzijn en diverse enthousiaste vrijwilligers in Zwolle. In het stadhuis vond het officiële startsein van het project plaats. Dat gebeurde met de eerste rit van de 96-jarige Gerrie Bos met het stadhuis als eindpunt. Inmiddels hebben zich al 27 vrijwilligers opgegeven.

Wethouder Dorit de Jong is blij met de komst van ANWB AutoMaatje naar Zwolle. “Ik ben heel blij dat het voor elkaar is.” Volgens haar hebben steeds meer mensen minder toegang tot het openbaar vervoer. “Er zijn minder buslijnen en daarnaast is het WMO-vervoer grillig. En als je minder ter been bent, is het sowieso lastig. Dan wordt het risico op eenzaamheid groter en is AutoMaatje een goede oplossing.” 

Daarnaast denkt ze dat er misschien wel duurzame relaties kunnen ontstaan. “Twee maatjes vinden elkaar via automaatjes. Het begint met een autorit en daarna misschien wel meer. Ik hoop op heel veel ritten. Dat ouderen op pad kunnen en dat er veel verbindingen worden gelegd.”

De 96-jarige Gerrie Bos is blij met ANWB AutoMaatje. “Het is een mooie service. Maar je moet wel twee dagen van tevoren bellen. Ik ben niet iemand die veel uitgaat. Dat kost veel energie. Ik zit liever thuis om wat te doen.” Haar chauffeur van maandag, Margreet Oldhoff, moet even lachen. “Ze heeft pas nog gebeld.” Ze gaat onder andere met haar kleding kopen, of naar de orthopeed voor schoenen of op pad voor het bijstellen van haar gehoorapparaat. Daarnaast is Margreet Oldhoff niet de enige chauffeur van Gerrie Bos. Dat geeft mevrouw Bos meer speelruimte. Daar wordt tijdens de opening even de nadruk opgelegd. Het is belangrijk om meerdere chauffeurs te hebben.

Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje Zwolle schrijft zich in. Na inschrijving kan uiterlijk twee werkdagen van tevoren gebeld worden met ANWB AutoMaatje Zwolle om een rit aan te vragen via 088 478 01 30. Daarna wordt de deelnemers gekoppeld aan een van de beschikbare vrijwilligers in de buurt en verteld wat het ongeveer gaat kosten. 

De deelnemer betaalt een kleine onkostenvergoeding aan de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Dit gebeurt contant en direct na afloop van de rit. Zwollenaren die willen deelnemer of vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje Zwolle kunnen contact opnemen via 088 47801 30 of via info@automaatjezwolle.nl.

Gerard Meijeringh