Afbeelding
Foto: Pixabay

Verdachte van poging doodslag met mes in Zwolle blijft vastzitten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Onder invloed van drank stond een 37-jarige Zwollenaar dreigend met een mes tegenover vier slachtoffers. De rechters wezen op een inleidende zitting donderdag zijn verzoek om vrijlating af.

Op 22 oktober 2023 was zijn ex-vriendin een van de slachtoffers die door Hichame A. volgens het Openbaar Ministerie met een mes bedreigd werd. “Ik ga je dood maken, ik steek je kapot”, zou Hichame gezegd hebben. Hij maakte daarna richting twee slachtoffers hakkende en stekende bewegingen. Volgens zijn raadsman heeft de verdachte inmiddels door dat hij wat aan zijn drankverslaving moet doen. En sinds hij vastzit, werkt hij daar ook hard aan.

In juli zit Hichame zo’n negen maanden vast in afwachting van het afdoen van zijn strafzaak. En volgens de advocaat zijn dat meer dagen in de cel dan dat de rechtbank hem vermoedelijk op zal leggen. Want van een poging doodslag is volgende advocaat geen sprake. “Er is geen sprake van opzet op de dood”, zei de advocaat, ook niet op de aanmerkelijke kans op de dood door stekende bewegingen te maken. Dus wordt het tijd Hichame vrij te laten, zei de raadsman, desnoods met een enkelband. “Dit is de eerste keer dat ik een probleem veroorzaak in mijn leven”, zei de verdachte zelf. “Ik hoop op nog een kans.”

De officier van justitie verzette zich tegen een vrijlating. Na lang beraad besloot de rechtbank dat Hichame toch vast moet blijven zitten. Wel hamerden de rechters er op dat er op de volgende zitting een verslag van de psychiater moet liggen. Pas met zo’n verslag in handen weten de rechters meer over de geestestoestand van de verdachte. Nu is niet duidelijk welke voorwaarden ze bij een vrijlating moeten stellen om een herhaling van de feiten uit oktober 2023 te voorkomen.

Gerard Meijeringh