Afbeelding
Foto: Pixabay

Diefstal leidt tot bloedige steekpartij op station Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De diefstal van twee bontkraagjes leidde in december vorig jaar tot een steekpartij op spoor 5 op station Zwolle. Het slachtoffer werd diep in de borst gestoken. Dinsdag stonden de verdachten terecht.

De GGD-arts omschreef het letsel van het slachtoffer uit Amsterdam als ‘potentieel dodelijk’. De man werd op het balkon van een trein op spoor 5 gestoken op 13 december in het begin van de avond. De man, zelf ook verdachte van het geweld dat tussen vier jongeren losbarstte, was met een vriend uit Soest naar Zwolle gekomen om via Marktplaats twee peperdure jassen te kopen. De verkoper, de 19-jarige Zwollenaar Mo J., zag tot zijn teleurstelling dat de heren uit het westen de jassen niet wilden. Wel wilden ze de bontkragen van de jassen en pakten die van Mo af. Toen hij ze terugeiste, werd hij kennelijk bedreigd met de mededeling dat ze een vuurwapen bij zich hadden.

De overdracht van de jassen en het geld had in de Diezerstraat plaats moeten vinden. Na de beroving was de politie al snel ter plaatse, maar Mo weigerde aangifte te doen. Hij wilde ‘het niet groter maken dan het is’, zei hij dinsdag tegen de rechters. Vervolgens belde hij wel zijn 19-jarige maat Jur S. die op de scooter naar de Diezerstraat kwam gereden. Omdat ze meenden dat de berovers de trein terug zouden nemen, snelden ze naar het station. De ontmoeting in de trein op spoor 5 tussen de vier heren was niet zachtzinnig. Een conducteur sprong er tussen en hield Mo in de gaten. Plots werd duidelijk dat de man uit Amsterdam met een mes was geraakt.

Zowel Mo als Jur ontkenden de man neergestoken te hebben. Allebei zijn ze als minderjarige al wel eens betrokken geweest bij een steekpartij. Tegen Jur S. eiste de officier van justitie 220 dagen cel, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Meerdere getuigen spraken hun vermoeden uit dat het Jur was die had gestoken. Met aftrek van het voorarrest betekent dit dat hij niet opnieuw achter de tralies hoeft. Dat laatste geldt ook voor Mo: tegen hem eiste de officier 36 dagen cel, gelijk aan zijn voorarrest. Hij wordt niet verdacht van het neersteken, maar wel van het gebruiken van geweld op het station.

Jur S. vermoedt dat de maat van het slachtoffer per ongeluk gestoken heeft. ‘’Hij hield zijn rechterhand in zijn tas en riep ‘ik ga hem trekken, ik ga hem trekken’,’’ zei zijn raadsvrouw Mariska Bischop. Daarmee bedoelde de jongen volgens haar dat hij een mes ging trekken. Het mes is later onder de trein teruggevonden. Daarop zaten geen DNA-sporen of vingerafdrukken van de Zwolse verdachten.

De strafzaak tegen de mannen uit Amsterdam en Soest vond achter gesloten deuren plaats. Een van hen was minderjarig ten tijde van de vechtpartij. De uitspraak in alle zaken volgt op 24 oktober.

Gerard Meijeringh

Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20
De Mannenschuur maakte gebruik van het VSBfonds.
Speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 17 mei, 09:30