Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tijdens het vaarseizoen voert Strukton Rail Nederland B.V. spoorvernieuwingswerkzaamheden uit aan de Spoorbrug over de Vecht. Deze werkzaamheden zijn nodig om het spoor in de toekomst veilig en betrouwbaar te houden voor het toenemende treinverkeer.
Vanwege de veiligheid is er een volledige stremming voor het vaarwegverkeer in de periode van maandag 29 april (1.00 uur) tot en met donderdag 2 mei 2024 (5.00 uur).

Varen van Zwolle naar Dalfsen (en andersom) is daarom in het laatste weekend van april niet mogelijk. Actuele informatie over de stremming staat op www.vaarweginformatie.nl en teletekst pagina 721. Meer informatie over de bedieningstijden van de schutsluizen Vilsteren en Vechterweerd aan de Overijsselse Vecht staat op www.wdodelta.nl/varenopdevecht 

Vanaf donderdag 28 maart zijn de schutsluizen Vechterweerd en Vilsteren in de Overijsselse Vecht weer geopend, evenals de boothellingen in Dalfsen en Zwolle. Zo krijgt de recreatievaart weer volop de gelegenheid om het water in het gebied per boot te verkennen.

Het Overijsselse Vechtdal is een prachtig gebied om vanaf het water te beleven. Om planten en dieren, bijvoorbeeld broedende vogels, zo weinig mogelijk te verstoren, gelden er regels. De maximum snelheid voor alle vaartuigen is 9 kilometer per uur, er mag enkel gevaren worden tussen zonsopgang en zonsondergang en het is niet toegestaan aan te leggen aan de kanten of oevers te betreden waar er geen voorzieningen zijn. Op deze regels wordt gehandhaafd door onze handhavers. Zo kunnen we deze zomer allemaal op een veilige manier genieten van de Vecht en blijft bovendien de natuur gespaard.

Dagelijks is er in het voorseizoen tussen 8.00 en 12.00 uur en van 13.00 en 17.00 uur bij beide schutsluizen een sluiswachter aanwezig om boten te schutten. Recreatievaarders dienen uiterlijk 20 minuten voor sluitingstijd bij de schutsluis aanwezig te zijn. 

Waterschap Drents Overijsselse Delta is verantwoordelijk voor het waterpeilbeheer en het vaarwegbeheer op de Overijsselse Vecht vanaf de monding in het Zwarte Water bij Zwolle tot Ommen. Vanaf Ommen tot aan de Duitse grens gaat waterschap Vechtstromen over het beheer van de Vecht. De bedieningstijden van de schutsluizen Vechterweerd en Vilsteren staan op de website van het waterschap.

Gerard Meijeringh