Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zwolse 1 mei-viering met een bijzonder roosje voor Jan Brinkman

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Deze week is er een porseleinen roosje uitgereikt aan Jan Brinkman door de lokale PvdA-afdeling. Samen met zijn vrouw Cona staat hij al meer dan 25 jaar op zondag klaar met bloemen, koffie en een praatje voor de nieuwe en vaste bezoekers van begraafplaats Kranenburg. Jan Brinkman zorgt ook al tientallen jaren voor alle rode rozen die tijdens de Nacht en Dag van de Arbeid door de PvdA worden bezorgd. Daarom ontvingen zij het porseleinen roosje, dat door de Zwolse kunstenares Everdien Post is gemaakt. Het roosje wordt door de PvdA uitgereikt aan inwoners of organisaties die zich inzetten om Zwolle mooier, groener, liever en socialer te maken.

De uitreiking volgde  op de traditionele 1 mei viering van de Zwolse PvdA. Het programma startte traditiegetrouw op begraafplaats Kranenburg. Bij het graf van de ‘rode dominee’ Gerardus Horreüs de Haas hield Europarlementariër en oud FNV-voorzitter Agnes Jongerius een toespraak over de strijd voor sociale zekerheid en impact van de verhalen van arbeiders. Van het kinderwetje van Van Houten uit 1874 tot de strijd van vandaag voor arbeidsrechten in de platformeconomie.

Ook bij het graf van Helmig Jan van der Vegt werden bloemen gelegd. Fractievoorzitter Luna Koops van PvdA Zwolle vertelde over het belangrijke werk achter de schermen binnen de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, die 130 jaar geleden in Zwolle werd opgericht. Ze benadrukte dat de Partij van de Arbeid alleen kan vechten voor sociale zekerheid door alle mensen die zich belangeloos voor de partij inzetten.

Het programma werd voortgezet bij De Agnietenberg, waar de jubilarissen in het zonnetje werden gezet. Er werden speldjes uitgereikt aan leden die 25 of 50 jaar lid zijn van de PvdA en zelfs een Willem Dreespenning ter gelegenheid van 65 jaar lidmaatschap. Na afloop van de viering gingen vrijwilligers heel Zwolle door om rozen te brengen bij PvdA-leden van 75 jaar of ouder.

Voorafgaand aan de Dag van de Arbeid kwamen raadsleden en vrijwilligers van PvdA Zwolle samen met de Jonge Socialisten in actie tijdens de Nacht van de Arbeid. De verkeersregelaars, buschauffeurs en talloze bouwmedewerkers die deze week voor de komst van de Passerelle tot in de kleine uurtjes bij het station aan het werk zijn, ontvingen rozen en chocolade. Ook de nachtwerkers van de brandweer, de Herberg en woonzorgcentrum Rivierenhof werden in het zonnetje gezet. De actie werd afgesloten in de binnenstad bij hostel en bar De Basis in het gezelschap van de nachtburgemeesters van Zwolle.

Gerard Meijeringh