Kunst Bij Bärbel tijdens Open Huizen Route op zaterdag 3 oktober

· leestijd 2 minuten Cultuur

Huisbezichtiging is een kunst

Bärbel Brouwer gaat een bijzondere samenwerking aan een aantal Zwolse kunstenaars tijdens de Open Huizen Route op zaterdag 3 oktober 2015. Iedereen die op die datum een huis bezichtigt via haar makelaardij (Bij Bärbel) krijgt een uniek, gesigneerd kunstwerkje van één van de kunstenaars cadeau.
Brouwer (?Zeg maar Bärbel'): ?De huizenmarkt trekt aan, maar het aanbod stijgt ook. Steeds vaker bekijken mensen het huizenaanbod via internet. Daarbij beoordelen zij kenmerken en foto's die op diverse sites worden weergegeven. Op zich prima, maar voor een volledige indruk moet je toch echt het huis zelf gaan bekijken. Te snel oordelen is niet altijd goed, je moet een huis kunnen voelen, thuis komen?.?
Bärbel heeft vaak genoeg meegemaakt dat mensen twijfelden na het bekijken van een huis op een site, maar na een ?fysiek bezoek' alsnog verkocht waren. ?Ze hadden bijna hun droomhuis laten lopen omdat er een blauwe keuken in zat die ze niet beviel! Het is dus belangrijk dat geïnteresseerden er daadwerkelijk op uitgaan als een woning hun aandacht heeft getrokken.? Vandaar dat Bärbel op zaterdag 3 oktober de Open Huis Route organiseert (van 11.00 tot 15.00 uur) waarbij mensen die via haar een huis bezichtigen, worden ?beloond' met een uniek, gesigneerd kunstwerkje.
Hoe de makelaar precies op dit idee kwam? ?Ik ben ooit een dergelijke samenwerking aangegaan met dichters, dit ligt een beetje in het verlengde daarvan. Toen ik met een bevriende kunstenaar sprak over de lastige marktomstandigheden van de laatste jaren in zowel de huizenmarkt als de kunstwereld, kwam ik hierop. Op deze manier komen potentiele huizenkopers niet alleen in het koophuis van hun dromen terecht, ze komen zo ook in aanraking met kunst en gaan de deur uit met een heus collectorsitem.?
Wat de eigenzinnige ondernemer uit Zwolle betreft, mogen ook niet-woningzoekenden langskomen. ?Natuurlijk! Ik wil mensen graag laten ervaren hoe leuk het is om woningen én kunst te bekijken. Daarom hangen er in de betreffende woningen diverse werken van de deelnemende kunstenaars en zijn sommige kunstenaars lijfelijk aanwezig. In één woning worden er zelfs ter plekke schetsen maakt door één van hen.? De deelnemende kunstenaars zijn Tamme de Boer, Jerry van der Bol, Marieke Brouwers, Jos Debije, Gerrit Knikker, Henk Nyenhuisn en Marilyn van Raaij.
Bärbel ontkent dat het idee uit nood is geboren. ?Daar ben ik te eigenwijs voor. Ik vind juist dat ik mezelf voordat ik op dit idee kwam, teveel heb laten meegaan in economische negativisme. Ik heb daardoor soms een concessie gedaan die ik niet zou hebben gedaan toen ik net begon. Bijvoorbeeld door een huis toe te voegen aan mijn portefeuille waarvan ik diep in mijn hart dacht: past dit eigenlijk wel bij mij? Daarom besloot ik onlangs terug te gaan naar de basis, naar mijn visie op huizen. Bijzonder en eigenzinnig; dat is waar Bij Bärbel voor staat. Vandaar ook deze actie en mijn vaste hashtag op social media: #BijzonderBijBarbel. Eigenzinnigheid en kunstzinnigheid gaan namelijk hand in hand, de Open Huizen Route wordt een mooie manier van samenwerken tussen mijn makelaardij en een aantal Zwolse kunstenaars, een positieve manier van aandacht vragen voor ons werk, voor onze passie.?
Kunstenares Marieke Brouwers: "Toen Bärbel mij benaderde zei ik meteen 'ja!'. Niet alleen omdat het - voor zover ik weet - nog niet eerder is gedaan tijdens de Open Huizendag, maar ook omdat kunst en wonen niet echt zonder elkaar kunnen. Het is een ludieke gelegenheid om je werk aan het publiek te laten zien en de deelnemende bewoners hebben meteen hun woning mooi aangekleed met kunstwerken. Hopelijk komen er veel kijkers, kopers én kunstliefhebbers op af."

Bärbel Brouwer
barbel@bijbarbel.nl
www.bijbarbel.nl
www.facebook.com/bijbarbel
www.twitter.com/bijbarbel
www.instagram.com/bijbarbel
(foto Raymond van Olphen)