Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever in het Stedelijk Museum
Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever in het Stedelijk Museum brugmedia.nl

Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever in het Stedelijk Museum

· leestijd 1 minuut Cultuur

BINNENSTAD ? In het Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt zijn tot en met 19 april 2015 twintig schilderijen te zien van Gerard Ter Borch en Hendrick ten Oever.

In de loop der eeuwen hebben in de Sassenstraat veel kunstschilders gewerkt en gewoond. De twee meest bekende zijn volgens het museum ongetwijfeld Gerard ter Borch (1617-1681) en Hendrick ten Oever (1639-1716). ?Beide kunstenaars moeten elkaar hebben gekend. Hoewel Ter Borch zich internationaal ontplooide, bleef Ten Oever meer in de regio werken. In de expositie laten we twintig schilderijen zien van deze twee 17e-eeuwse Zwolse kunstenaars, veelal uit de eigen collectie aangevuld met bruiklenen van het Rijksmuseum en de Deventer Musea.?
Ter Borch
Behalve de vader Gerard ter Borch de Oude (1582/83-1662) telt huize Ter Borch nog meer kunstenaars, meldt het museum. ?Van Gerard ter Borch de Oude is slechts één schilderij bekend. Dit bijzondere schilderij maakt deel uit van de expositie.? Gerard ter Borch de Jonge wordt al op jonge leeftijd benoemd tot meesterschilder in het St. Lucasgilde in Haarlem. Gerard trek de wereld in, eerst naar Londen dan Italië en Spanje. In 1612 keert hij terug in Zwolle waar hij in het huwelijk treedt. Het paar verhuist naar Deventer. Een van zijn bekendste doeken is 'De Vrede van Munster', 1648 (einde van de Tachtigjarige Oorlog).
In 1681 overlijdt Gerard. Op zijn uitdrukkelijke wens wordt hij in de Zwolse Grote Kerk begraven. De kerk grenst aan de Sassenstraat. Ook de broers en zus van Gerard ter Borch zijn stuk voor stuk talentvol. Zus Gesina tekent, de broers Harmen en Moses schilderen en tekenen.

Ten Oever
Tegenover de familie Ter Borch woont Hendrick ten Oever. ?Van Ten Oever weten we weinig?, aldus het museum. ?Hoewel hij al vroeg begint te schilderen, weten we niet wie hem les gaf. In 1650 vertrekt hij naar Amsterdam om in de leer te gaan bij zijn neef Cornelis de Bie. Na de dood van De Bie keert Hendrick weer terug naar Zwolle. Hij gaat weer wonen bij zijn ouders in de Sassenstraat en ontplooit zich als een veelzijdig kunstenaar. Hij maakt onder meer portretten, landschappen en stadsgezichten. Voor het bij Dalfsen gelegen kasteel Rechteren krijgt hij opdracht tot het schilderen van een aantal doeken. Een bijzonder schilderij van Ten Oever is het 'Geslachte Varken'. De scene speelt zich af tegenover zijn woonhuis in de Sassenstraat.?
Het is volgens het Stedelijk Museum Zwolle bijzonder dat het werk van deze twee straatgenoten nu samen in een expositie worden getoond.

Jonge mensen met kanker mogen een auto slopen.
Jonge mensen met kanker mogen auto's slopen Algemeen 48 minuten geleden
Polymer Science Park
Natuurlijke smaakstoffen: wat zijn dat en hoe komen we eraan? Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 3 uur geleden