Joke Gosker: “Onze taak is buiten naar binnen te halen.”
Joke Gosker: “Onze taak is buiten naar binnen te halen.” Foto: Aangeleverd

Zwolse kerk komt in actie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

“Het is belangrijk dat we ‘buiten’ in de kerk brengen.” Joke Gosker is lid van de Adventskerk in Zwolle-Zuid. Haar missie? Met jong en oud uit de kerk de wereld een beetje mooier maken. De komende twee jaar komt de kerk in actie voor vrouwen in Bangladesh. 

Omzien naar elkaar, het is de basis van kerk-zijn. Van wandelen met bewoners van woonzorgcentrum De Kievitsbloem tot inzamelingsacties voor de Zwolse Voedselbank: Adventskerkers brengen hun geloof in de praktijk. Ook over de Zwolse grenzen. Joke: “We mopperen soms, maar we leven in een prachtig land. Als kerk hebben we aandacht voor landen waar dit wel anders is. Ik woonde en werkte 12 jaar in Mali, mensen daar hebben een zwaar leven hoor.”

Schouders eronder

In de Adventskerk is Joke voorzitter van de ZWO-commissie. Dit staat voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking. De commissie ging onlangs samen met de collega’s van de Oosterkerk. “Hartstikke fijn, want zo maken we meer impact.” Bijvoorbeeld voor het nieuwste actieproject van de ZWO, waarin vrouwen in Bangladesh veiliger en milieuvriendelijk leren koken én extra inkomen verdienen. Iedereen in de kerk zet de schouders eronder. “Onze jongeren bedenken hun eigen actie, ze hebben de leukste ideeën. En in juni liep een kerklid de halve marathon. Haar sponsoractie bracht ruim 600 euro op!”

Buiten naar binnen halen, dat betekent ook dat er oog is voor de actualiteit. Zo zet de Adventskerk zich in voor de mensen uit de Oekraïne. Joke: “En als ZWO deden we bijvoorbeeld mee aan de oproep om coronavaccins beschikbaar te maken voor ontwikkelingslanden. Eigenlijk zijn we een beetje de telescoop van de kerk.”

Dit is een partnerbijdrage van de Protestantse Gemeente Zwolle. De Adventskerk is één van haar zes wijkkerken. Ontdek de kerk op pknzwolle.nl/welkom


Maaike Oostendorp

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30