Berkum wipt opnieuw topklasser uit KNVB Beker

· leestijd 3 minuten Sport

ZWOLLE - Berkum heeft in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi voor een stunt gezorgd door topklasser JVC Cuijk in een ware voetbalthriller uit te schakelen. De Zwolse eersteklasser kwam vier keer voor, zag JVC net zo vaak terugkomen maar bleek na 120 minuten over de sterkste zenuwen te beschikken in de beslissende strafschoppenreeks. Daarmee heeft Berkum na de uitzege bij TEC in Tiel opnieuw een topklasser uit het landelijke bekertoernooi gekegeld.

?Dat we het steeds weer hebben opgepakt is een staaltje mentale weerbaarheid,? stelde Berkum-trainer Willem Brouwer vast, die best wel verrast was over de veerkracht van zijn ploeg. Coach Arno Arts van JVC Cuijk vond dat zijn ploeg het vooral achterin af liet weten. ?Als je zo naïef verdedigt verdien je niet te winnen. Berkum heeft het maximale er uit gehaald.?

Balbezit
JVC had in het eerste halfuur meer balbezit al duurde het lang voordat er echte kansen vielen te noteren. Chefrino Eind leek na bijna een half uur dicht bij de openingstreffer maar zijn uitbraak werd uitstekend geëlimineerd door Berkum-verdediger Razi Kanseyo. Berkum mikte op uitbraken via de snelle Chris van der Meulen en Johnsen Bacuna, maar strandde lange tijd in de Cuijkse verdediging en op doelman Yorit Kanters. Na ruim een half uur had Berkum meer succes toen Marc van der Meulen met een lange haal Bacuna bereikte. De Zwolse spits, de hele avond een ware plaag voor de JVC-defensie, was twee man te snel én te slim af. Zijn voorzet werd vervolgens binnen geknald door Ruud Wellenberg, die met een scherp oog voor de situatie door de as van het veld was opgestormd: 1-0. Direct na die goal moest het duel even stil worden gelegd omdat de veldverlichting uitviel, maar daarna werd er tot de rust niet meer gescoord.

Langszij
Vijf minuten na de hervatting bracht Berkum-back Bram Pool op de doellijn redding maar direct daarna kwamen de bezoekers toch langszij. Met een goed uitgespeelde aanval sneed JVC door de Zwolse verdediging en Ilias Zaimi stond op de goede plek om de 1-1 binnen te leggen. Na ruim een uur kwam Berkum echter opnieuw op voorsprong, toen Marc van der Meulen met een lange pass broer Chris bereikte. Die stuitte in eerste instantie op JVC-keeper Yorrit Kanters, maar toen hij de bal terugkreeg vond hij Bacuna die alsnog voor 2-1 zorgde. Toen Berkum al begon te hopen op een overwinning kwam JVC vijf minuten voor het einde van de reguliere tijd langszij. Een vrije trap werd verlengd door de te vrij staande Chefrino Eind, en diens kopbal betekende de 2-2. Berkum-doelman Mathijs Bouwhuis behoedde zijn ploeg vervolgens nog met enkele knappe reddingen voor uitschakeling, zodat er moest worden verlengd.

Toegift
Die toegift was nog maar enkele minuten oud toen Frank Hol namens de bezoekers van dichtbij hoog over schoot en keeper Bouwhuis weer uitstekend redding bracht bij een schot van Rik Renirie. Even later liet Bacuna opnieuw zijn klasse zien. Uit een ogenschijnlijk kansloze situatie wist de Berkum-spits de bal toch nog voor te zetten, waarna invaller Youp Kok fraai de 3-2 binnen kon schieten. Toen Berkum er in de 112e minuut niet in slaagde om de bal uit de defensie weg te krijgen profiteerde Zaimi echter opnieuw: 3-3. Vijf minuten voor het eind van de verlenging leek de buit voor de Zwollenaren toch echt binnen toen Chris van der Meulen, weer na slim voorbereidend werk van Bacuna, voor de 4-3 uithaalde maar opnieuw bleek dat niet genoeg. In de 119e (!) minuut zorgde de sterk spelende Zaimi met zijn derde goal van de avond voor 4-4, zodat de beslissing moest komen uit een penaltyreeks. JVC speelde in de verlenging met tien man omdat Robin Custers geblesseerd uitviel en de ploeg al drie keer gewisseld had.

Daarin bleek Berkum ijskoud door alle vijf strafschoppen foutloos te benutten. Keeper Bouwhuis bracht zijn ploeg een ronde verder door de inzet van Frank Hol katachtig te keren. Bacuna benutte feilloos de beslissende pingel.

Berkum-JVC Cuijk, 2e ronde KNVB-beker, 23 september 2015
Eindstand: 4-4 (1-0), Berkum wint na strafschoppen
Scheidsrechter: Joey Kooij
Doelpunten: 38. Ruud Wellenberg (1-0), 53. Ilias Zaimi (1-1), 65. Johnsen Bacuna (2-1), 85. Chefrino Eind (2-2), 101. Youp Kok (3-2), 112. Zaimi (3-3), 115. Chris van der Meulen (4-3), 119. Zaimi (4-4)
Gele kaarten: William Potkamp, Bram Pool, Marc van der Meulen, Jordi Lemmens, Jason Huisman (allen Berkum), Robin Custers, Jacky Chi, Cayfano Latupeirissa (JVC Cuijk)
Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Jordi Lemmens (92. Timo ter Haar), Dirk Muis, Razi Kanseyo, Bram Pool, Jason Huisman, Marc van der Meulen (107. Frank Hoolsema), Ruud Wellenberg, Chris van der Meulen, William Potkamp (75. Youp Kok), Johnsen Bacuna
Opstelling JVC Cuijk: Yorrit Kanters, Erik van Loon, Jacky Chi (80. Frank Hol), Simon van Zeelst, Ryan Bouwmeester (41. Robin Custers), Rik Renirie, Chefrino Eind, Mitch van der Ven (70. Cayfano Latupeirissa), Ilias Zaimi, Shanon Carmelia, Jorrit Ritzen