Afbeelding
Frank van Hienen

Korfbalclub Sparta wacht nog op eerste thuiszege na veldverkleining

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - De korfballers van ckv Sparta beleven nog weinig plezier aan het deze zomer verkleinde hoofdveld op het sportpark in Stadshagen. Ook de tweede thuiswedstrijd van het seizoen gaat met ruime cijfers verloren. BEP uit Purmerend wint met 15-26.

Sparta loopt de hele wedstrijd achter de feiten aan. De inhaalrace kort voor en na de pauze is voorbij voordat deze goed en wel gestalte krijgt. Vanaf 5-11 klautert de Zwolse ploeg omhoog. Het inbrengen van ?good old' Maarten Schelling geeft een boost en ook Nynke de Haan en Arno Hoogeveen dragen scorend bij aan het verkleinen van het gat. Als de ploegen gaan rusten met een 10-13 stand is alles nog mogelijk en als Sparta direct na de pauze het verschil verkleint tot twee gaan de toeschouwers er eens goed voor zitten. Om tien minuten later verbouwereerd te moeten constateren dat de Spartanen tekort komen tegen een ploeg die dit seizoen mee wil doen voor de prijzen in de overgangsklasse, het derde nationale niveau. ?Wij verloren veel te veel rebounds, verdedigend en aanvallend. Even hadden we hun in de tang, maar dat draaide in één keer om. Kijk, je kunt deze ploeg niet onder de twintig houden. Het is één van de toppers in deze klasse. Maar zelf hadden we vaker moeten scoren?, vindt trainer Jackie de Vries.

Tien minuten nadat Sparta het verschil heeft verkleind tot twee punten (11-13) staat het 11-19. Sparta mist kansen en verdedigt niet gedisciplineerd genoeg. Het lijkt alsof BEP alleen maar in de aanval is, en niet kan missen. Hangende koppies bij Sparta. Aan een comeback wordt niet meer gedacht. Het wordt uiteindelijk 15-26. ?Na een paar gemiste kansen, gingen de koppies hangen. We hebben in de tweede helft niet meer gevochten?, constateert De Vries teleurgesteld. Om er snel bij te zeggen dat het bonuspunten waren geweest als Sparta niet had verloren van BEP. ?Volgende week (aanstaande zaterdag dus, MdR) moet je de punten pakken, tegen KCR. Je had jezelf vandaag wel kunnen belonen door een goede wedstrijd te spelen en dat heb je niet gedaan.?

Verkleind veld
Het bondsbestuur van de KNKV schrijft voor dat korfbalclubs voor 1 juli 2026 het veld moeten hebben verkleind van de oorspronkelijke 60x30 meter naar 40x20 meter. Daarmee krijgt het speelveld dezelfde afmetingen als in de zaal. De tegenstander van afgelopen zaterdag, BEP, heeft net als Sparta het veld deze zomer ook al verkleind. ?Het kan een voordeel zijn tegen ploegen die nog een groter veld hebben, maar de meeste ploegen hebben het al verkleind. Twee, drie ploegen in deze poule hebben nog een groter veld?, aldus De Vries.