Pedro Sluiter

Zwolse Tennis Kampioenschappen: ?Er is commitment van elke voorzitter'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Met de deelname van TVZ750 zijn dit jaar voor het eerst alle Zwolse tennisclubs vertegenwoordigd op de Zwolse Tennis Kampioenschappen, die eerder door het leven gingen als de Zwolse Masters. Een naamsverandering waar over is nagedacht.

Door het toernooi, dat bestaat sinds 2010, om te dopen tot Zwolse Tennis Kampioenschappen hoopt de organisatie, die bestaat uit afvaardigers van elke club, de drempel voor deelname te verlagen. ?Voor sommige mensen was de associatie met Masters dat het om toppers ging. Net als in het professionele tennis. ?Ik ben niet zo goed hoor', hoorde je dan. Vandaar dat we met elkaar hebben besloten de naam te veranderen?, vertelt ZTK-voorzitter Marcel Tijhuis. Ook nieuw is de veel grotere deelname van jeugdspelers. ?Vorig jaar werden alleen de clubkampioenen uitgenodigd. Nu is er ook een open inschrijving voor de jeugd. In die categorie zijn ook al veel inschrijvingen binnengekomen en daar gaat nog veel bijkomen?, weet Tijhuis, die zich geen zorgen maakt over het tot dusverre geringe aantal van zo'n zeventig inschrijvingen, bijna drie weken voor de deadline. ?De praktijk leert dat het in de laatste weken gaat stormen?, zegt Tijhuis, die blij is met het feit dat dit jaar eindelijk alle zeven tennisclubs in Zwolle van de partij zijn.

Vorig jaar werd het toernooi georganiseerd door ZLTB, TC Ittersum, TC WVF, ZTC De Pelikaan, TC '91 Stadshagen en TV PAF. ?We wilden toen ook al meedoen, maar waren toen een beetje te laat?, verklaart voorzitter Lambert Seine van TVZ750, een vereniging die in 1980 werd opgericht en de naam dankt aan het, destijds, 750-jarig bestaan van de stad Zwolle. Op 19 februari 2014 begon Seine officieel als voorzitter van Tennisvereniging Zwolle 750, dat sindsdien meer aansluiting probeert te vinden bij de andere verenigingen en ook een open toernooi aan het programma heeft toegevoegd. Deelname aan de ZTK is een logisch gevolg. ?Eerder was de vereniging daar met de vrijwilligers nog niet aan toe. Het werd niet gedragen. In het begin werd de Masters ook nog niet zo gedragen door alle verenigingen als nu. De samenwerking is nu veel beter. Dat lag eerder veel gevoeliger.?

Tijhuis bevestigt dat de samenwerking de laatste jaren steeds beter is geworden. ?Er is nu commitment van elke voorzitter. Natuurlijk is er ook een clubbelang, maar het is in ieders belang dat we de handen in elkaar steken.?
Een grote uitdaging van de organisatie is om meer topspelers aan het toernooi te binden. ?We hebben die spelers nu zelf benaderd en zijn ook met de KNLTB aan het overleggen wat we hieraan kunnen doen. Maar de breedte blijft het belangrijkst. Het bevorderen en stimuleren van tennis in Zwolle.? De ZTK zijn van 14 tot en met 20 september op de tennisparken van alle verenigingen. TC ?91 organiseert het finaleweekeinde.